Kamuda Mülakatın Kaldırılması İçin Dava Açıldı

Kamuda Mülakatın Kaldırılması İçin Dava Açıldı

KamuAjans.Com-Türk Büro-Sen kamuda sözlü sınavların kaldırılması için dava açtı.Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğiyle getirilen sözlü sınav ibaresinin iptali için danıştay’da dava açtık.

06.05.2013 tarih ve 2013/4957 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Yönetmeliğin 4 üncü maddesiyle yapılan değişiklikle birlikte Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin “Sınav Şartı” başlıklı 8. Maddesinde “…Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer görevlere görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir…" şeklinde düzenleme mevcut iken;

22.10.2016 tarih ve 29865 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Kamu Kurum Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. Maddesi ile birlikte, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 8. Maddesi;  “Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir." Şeklinde değiştirilmiştir. Söz konusu yönetmelik değişikliği öncesi sadece şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeyindeki kadrolar için yazılı sınav sonrasında sözlü sınav uygulanıyorken, şef ve altındaki unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda yazılı sınav puanı esas alınıyordu.

Yapılan değişiklikle birlikte şef ve altındaki unvanlara yapılacak görevde yükselme niteliğindeki atamalar için de yazılı sınava ek olarak sözlü sınav şartı getirilmiştir.

Söz konusu 22.10.2016 tarih ve 29865 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Kamu Kurum Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. Maddesinde yer alan “ve sözlü sınav” ibaresinin iptali istemiyle Danıştay’da dava açtık.

MEMİŞ, SÖZLÜ SINAVLAR LİYAKATI BİTİRECEK

Türk Büro-Sen Çankırı Şube Başkanı Metin Memiş konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;

“Bilindiği üzere daha önce sadece Şube Müdürü, Müdür gibi kadrolara yazılı sınav sonrası sözlü sınav uygulaması yapılmaktaydı. Ancak, yapılan son düzenleme ile hizmetli, şoför, memur dahil olmak üzere tüm kadrolara sözlü sınav şartı getirilmiştir.

Biz Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, yıllardır TRT’ye spiker alımları dışında sözlü mülakat uygulamasının yanlış bir uygulama olduğunu ifade ediyoruz. Ancak, AKP Hükümeti ısrarla sözlü sınavı tüm kadrolara getirmeye çalışmaktadır. Sözlü sınavlar kamuya olan güveni ve adalet duygusunu yok etmektedir. Çünkü torpil müessesesinin en çok işlediği yer sözlü sınavlardır. Sözlü sınavlar, liyakat ve ehliyet kriterlerini ayaklar altına almaktadır. Yazılı sınavı kazanan adaylar içinden, açılan kadro sayısının 4-5 katı fazla adayın sözlü sınava çağırılması da memurları rencide eden başka bir durumdur. Ayrıca yazılı sınav sonrası, sözlü sınavı da hakkıyla kazanmış olan memurlara dahi “torpille” kazandı bakış açısı değişmemektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında; çalışma barışını bozan, kurum içi huzursuzluklara sebep olan sözlü sınav uygulamasının iptali için Danıştay’a dava açtık. Sözlü sınav uygulamasının kamudan kaldırılması, adam kayırmacılığın ve torpil müessesesinin durdurulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.