Kadro Alan Taşeronlar Yer Almadı

Kadro Alan Taşeronlar Yer Almadı

Türk-İş'in imzaladığı Kamu Çerçeve Protokolünde (TİS) yer alamayan 1 milyon işçiye ikinci şok yaşandı. Hak-İş ile hükümet arasında imzalanan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nde yine taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosu, belediye şirket işçiliği ve halen taşeron olarak çalışan işçiler yer almadı.

Türk-İş ve Hak-İş Genel başkanları yaptıkları açıklamalarda taşerondan kadroya ve belediye şirketlerine geçen işçiler ile halen taşeron olarak çalışan işçilerin sorunlarının masada olacağını ifade etmişler ve sayıları 1 milyonu aşan işçilerin sorunlarının çözümü adına taleplerde bulunacaklarını ifade etmişlerdi.


İLK HAYAL KIRIKLIĞI TÜRK-İŞ'LE BAŞLADI

Türk-İş'in imzaladığı çerçeve protokole dahil edilemeyen taşeron işçiler ve taşerondan geçen işçiler büyük hayal kırıklığı yaşadı. Türk İş Başkanı Ergün Atalay hükümetin zam teklifini kabul etmesine ilişkin "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" ifadeleri ise süreçte en fazla konuşulan konulardan oldu.


TÜRK-İŞ BAŞKANI: ESAS PROBLEMİM TAŞERON İLE İLGİLİ

Ergün Atalay konuya şöyle açıklık getirmişti; "Olay şu: Sözleşmeyi zaten imzalayacağız, bir problem yok. Esas benim problemim taşeron ile ilgili. Sayın bakan rakamları söyledikten sonra, ben canlı yayında yokum. Söylediğimi sağımdaki, solumdaki herkes duyuyor. Canlı yayın devam etse diyeceğim laf şuydu; Taşeronla ilgili meseleyi halledemedik. Binlerce taşeron içisi bununla ilgili müjdeli bir haber beklerken, kötü bir haber verdik." açıklamasında bulundu.


DÜNKÜ YAPILAN SÜRPRİZ TİS'DE TAŞERON YİNE YOK

Hak-İş Başkanı Arslan ile Bakan Selçuk dün yine kamu işçileri için bir çerçeve protokol imzaladılar. Kamu işçilerine verilen zammın aynısı Hak-İş ile imzalanan protokolde de yer aldı. Fakat taşerondan geçen işçiler (4/D'li sürekli işçiler, belediye şirket işçileri ve halen taşeron olarak çalışan işçiler) yine yer almadı.


ARSLAN'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Hem taşerondan kadroya geçen işçiler hem de geçici mevsimlik işçilerle ilgili beklentilerinin gerçekleşmesini istediklerini ifade eden Arslan, “Kamu çalışanlarımızın beklentileri çok daha fazla olsa da bu beklentileri azami ölçüde karşılama konusunda hükümetimizin çabalarını, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın çabalarını da takdirle karşılıyoruz.” dedi.


TAŞERONDA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ

Taşerondan 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler kendilerinin de kamu işçileri çerçeve protokolüne dahil edilerek mali ve sosyal haklarında diğer kamu işçileri ile aynı hakları talep ediyorlar. En basitinden 2020 yılı sonuna kadar sadece 4+4 zam alacak işçilerin son 1,5 yılda maaş kayıpları yüzde 18'i geçti.


ENFLASYON FARKI BİLE YOK

 Kamuda enasyon farkı almayan tek çalışan grubu yinde taşerondan geçen işçiler oldu.


BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLİĞİ 'KADRO' DEĞİL

Taşeron şirketlerden belediye şirketlerine geçen işçilerin durumu ise daha sıkıntılı olmaya başladı. Yerel seçimlerde hemen hemen her siyasi partiden şirket işçileri için işten çıkarmalar yapıldı. İşçiler de şayet şirket işçiliği kadro olsa idi keyfi işten çıkarmaların yapılamayacağını ifade ederek bir an önce durumlarına çözüm talep etmişlerdi. Şirket işçiliği yerine belediye işçiliği kadrosu taşerondan geçen işçilerin sorunlarını çözmede yeterli görülüyor. Yinde aynı KHK ile taşerondan geçen belediye şirket işçileri 52 günlük ilave tediye ödemesinide alamıyorlar.


HAK-İŞ İLE HÜKÜMETİN ZAM PROTOKOLÜ

HAK-İŞ ile hükümet anlaştı. 2019 yılı için yüzde 8+4 zam verilecek. 2020 yılı için yüzde 3+3 zam ve enasyon farkı verilecek. Maaşı brüt 3 bin 500 liranın altında olan kamu işçisine 150 liraya kadar iyileştirme yapılacak. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Hak-İş 2019-2020 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nü imzaladı. Bakan Selçuk, "2019-2020 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün işçi kardeşlerimiz ve aileleri için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

sgkrehberi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.