Kadın Memurları İlgilendiren Haber

Kadın Memurları İlgilendiren Haber

Kamuajans.com - Doğum yapan kamu personeli, doğuma bağlı bazı süreleri borçlanmak suretiyle bu sürelerin emeklilik haklarında değerlendirilmesini sağlayabilmektedirler.

Kamuajans.com - Kadın çalışanlara doğuma bağlı sürelerin borçlanılması imkanı tanınmış olmakla birlikte, bu imkandan ancak bazı şartların varlığı halinde yararlanılabilmektedir.


Doğum nedeniyle bazı sürelerin borçlanılması

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre (madde 41/1-a); kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli statülerde çalışan kadınlar ile serbest veya hizmet akdine dayalı olarak çalışan kadınlar, yaptıkları her doğum nedeniyle (en çok 3 doğum) doğumu izleyen 2 yıllık süre içinde prim ödenmeyen süreleri, o süre içinde çocuğun yaşıyor olması koşuluyla (çoğul doğumlarda 1 çocuğun yaşıyor olması yeterli) borçlanabilmeleri mümkün olabiliyor.


Kanundaki belirleme çerçevesinde, doğuma ilişkin sürelerin borçlanılabilmesi için;

**Doğum tarihinden önce sigorta tescilin yapılmış olması (5540 sayılı Kanunun 4/a maddesi  kapsamında tescili yapılanların ayrıca adlarına prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması)

**Doğum tarihinden sonra iki yıllık süre içinde prim ödenmemiş sürelerin bulunması,

**Borçlanılacak sürede çocuğun yaşıyor olması (iki yılı geçmemek üzere çocuğun yaşadığı süre kadar borçlanılabilir) gerekmektedir.


Doğuma bağlı aylıksız izin sürelerinin memurlara etkisi

Doğum yaptığı için aylıksız izin kullanan memurun bu izin süreleri, borçlanılmış olsun veya olmasın, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle kazanılmış haklarında değerlendirilir.

Öte yandan, doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin sürelerinin memurun emeklilik hakları bakımından değerlendirilebilmesi için, bu sürelere ilişkin primlerin yatırılmış olması veya bu sürelerin borçlanılmış olması gerekmektedir.


Sigortalılık öncesi doğumlara ilişkin borçlanma

5510 sayılı Kanunda yer alan belirlemeye bakıldığında, doğum yapan kadının doğuma bağlı bazı süreleri borçlanabilmesinin doğum tarihinden önce sigortalılık tescilinin varlığı şartına bağlandığını, bu nedenle ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlama tarihinden önce yapılan doğumlar esas alınarak doğum sonrası sürelerin borçlanılmasının mümkün olamayacağı görülmektedir. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.