İstifa Eden Memur Geri Dönebilir Mi ?

İstifa Eden Memur Geri Dönebilir Mi ?

KamuAjans.Com-Bulunduğu kurumda görevde yükselme sınavını kazanarak şefliğe yükselen memurun kurumundan sebepsiz olarak başka bir bölgeye tayin edilmesinden doğan mağduriyet sonrası görevinden ayrılan memurun geri dönüş yolu mümkün müdür ?

Kamu'da görevli memurların merak ettiği soruların arasında istifa sonrası tekrar kamu'daki görevine geri dönüşün olup olmayacağı yönündeydi.Ta ki memurların istifa sonrası geri dönüş yollarının açık olduğunu belirten emsal karar sonrasına kadar ama bu soruda yanıt buldu.

 Herhangi bir kurumda görev yapan memurun görevde yükselme sınavı ile bulunduğu kurumda kıdem alması sonucunda bulunduğu şubeden başka bir şubeye tayinin istenmesinden doğan mağduriyet ve sonrasında gelen istifanın geri dönüş yolu açık mıdır ?

Ayrıca belirtmekte yarar var memurun kendi isteğiyle olmak kaydı ile memurun 2 defa görevinden ayrılıp geri dönmesi mümkün olup 2 seferden fazla yapılması mümkün olmamaktadır.

Bu duruma benzer şekilde mağduriyet yaşayan memurların izlemesi gereken yol haritası ve emsal karar;

T.C.

DANIŞTAY

Beşinci Daire

Esas : 2004/4280

Karar : 2004/3448

Tarih : 04.10.2004

ÖZET : Yükselme sınavında başarılı olan personelin yeni görevine atanması gerekir.

KARAR METNİ :

Temyiz isteminde Bulunan (Davalı) : PTT Genel Müdürlüğü

Vekilleri : Av. ............,

Karşı Taraf : .............

Vekili : Av. ...............

İsteğin Özeti : Mardin PTT Merkez Müdürlüğü''nde bekçi olarak görev yapan ve 13.1.1999 tarihinde yapılan kurum içi memur sınavını kazanan davacının, memur kadrosuna atanması yolundaki isteminin reddine ilişkin 28.4.2002 günlü, 2215 sayılı işlemin iptali ve bu işlem nedeniyle uğradığı maddi zararın yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açtığı davada; sınavda başarılı olduğu, kurumun personel ihtiyacının devam ettiği, Ulaştırma Bakanlığı''ndan izin alma dışında davacının atanmasına engel herhangi bir hususun bulunmadığı, sadece atamaların anılan Bakanlık iznine tabi kılınmış olmasından hareketle davacının atanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali ve halen sürdürdüğü görev ile atanacağı görev arasındaki maaş farkından doğacak zararın, atanma istemiyle idareye başvurduğu 28.3.2002 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi yolunda Diyarbakır İdare Mahkemesince verilen 9.12.2003 günlü, E:2002/1524, K:2003/1655 sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu''nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Serpil Gençbay

Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı : Kemal Bilecen

Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. Diyarbakır İdare Mahkemesince verilen 9.12.2003 günlü, E:2002/1524, K:2003/1655 sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 4.10.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.