İş Kollarının Aniden Değiştirilmesi İle İlgili Talepler

İş Kollarının Aniden Değiştirilmesi İle İlgili Talepler

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmet Merkezinde ASDEP personeli (her biri sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık, sosyoloji ve çocuk gelişimi 4 yıllık lisans programlarından mezunuz) olarak 4/D statüsünde çalışan daimi işçilerin mağduriyeti dile getirildi.

Yakın zamanda bakanlık bir yazı gönderdi kurumlara ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kurumlardaki 4d'li sürekli işçilerin 17 nolu "sağlık ve sosyal hizmet" iş koluna geçmesi gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda 30.10.2020 tarihine kadar geçiş işlemleri yapılıyordu. 

Ancak 30.10.2020 tarihinde saat gece 23.09'da aniden yazılan bir bakanlık yazısı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yatılı sosyal hizmet kuruluşlarının 17 nolu iş kolunda kalması ancak yatılı hizmet sunmayan il müdürlükleri, il ve ilçelerde faaliyet gösteren sosyal hizmet merkezi çalışanlarının 10 nolu "büro" iş kolunda tescil edilmesi talimatlandırıldı hem de önceden gönderdiği yazının aksine ve dün gece saat tam 23.09 da yayınlanan bir tebliğ ile. Normal şartlarda bu kurumlarda çalışan tüm ASDEP personelleri, ve diğer 4d'li temizlik, güvenlik gibi personeller pazartesi itibari ile 17 nolu Sağlık ve Sosyal Hizmet iş kolundaki sendikalara hak kaybı yaşamamak adına e-devlet üzerinden üye işlemi yapacaktı hatta birçok kişi üyeliklerini 30.10.2020 cuma akşamı itibari ile yapmaya başlamıştı bile.

İL VE İLÇE SOSYAL HİZMET MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN 4D Lİ ASDEP PERSONELLERİ, psiko/sosyal destek sunmak üzere görevlendirilmiş meslek elemanlarıdır. Büro iş kolunda olan diğer personeller gibi sadece evrak ve kayıt işlemleri gibi işlerle görev almaktan ziyade toplumun ve ihtiyaç sahibi bireylerin psiko/sosyal sağlığını ilgilendiren konularda araştırma, tespit, müdahale ve iyileştirme uygulamaları yapmaktadır. Sağlık tedbiri kararları almakta, çocuk yaşta evlilikler ile ilgili kurtarıcı önleyici faaliyetler yapmaktadır. İhtiyaç sahipleri ile kaynaklar arasında köprü kurmakta, evde bakım gereken ağır hastaların maddi imkanlarına destek sunarak bakım kalitesinin artırılmasında, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet gibi travmatik durumlarda psiko sosyal destek sunmakta, intihar vakaları ile ilgilenmekte, şehit ve gazi ailelerine psikolojik destek sunmaktadır. 

Bu şekilde mesleki faaliyet yürüten ASDEP personellerinin ve onların çalıştığı kurumlar olan il ve ilçe sosyal hizmet merkezlerinde 17 nolu iş kolu yerine 10 nolu iş koluna dahil edilmesini doğru bulmuyor aynı bakanlık içerisinde bir ayrımcılık olarak görüyoruz. 

Sadece 3000 küsür ASDEP ve yanında güvenlik, temizlik ve danışma yönlendirme gorevlisi olmak üzere sayıları 10 binleri bulan bizlerin de insan sağlığı ile ilgilenen iş kolu olan 17 nolu iş kolu üzerinden tescilimizin yapılmasını arzu ediyoruz. 

17 nolu işkolunda yer alan 86.90 İNSAN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DİĞER HİZMETLER başlığının bu anlamda dünya sağlık örgütünün “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir." tanımlamasına uygun olduğunu düşünüyoruz. 

Bakanlığın bizleri tescil ettiği 88.99 nace kodunun ''başka yerde sınıflandırılmamış barınacak yer sağlanmaksızın verilen diğer sosyal yardım hizmetleri" maddesinin 10 nolu iş kolu altında değil 17 nolu iş kolu altında yer alması gerektiğini, esas hatanın buradan kaynaklandığını düşünüyoruz. 

Son olarak bakanlığın bu yazıyı 30.10.2020 cuma günü, gece saat 23.09 da çıkarmış olmasını doğru bulmuyoruz. İzmir depreminin olduğu gün bu karar aceleye getirilmiş ve aile bakanlığında çalışan binlerce personel mağdur edilmiştir. 

Bu anlamda özetle talebimiz. Çok geç olmadan henüz kurumlar ilgili son yazı ile işlem yapmadan yazının geri çekilerek 17 nolu iş kolunda tescillenmemizdir. 




HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.