İkramiye Ödemesi Yapılan Memurlar

İkramiye Ödemesi Yapılan Memurlar

Kamuajans.com - Unvanlarından, statülerinden veya çalıştıkları kurumlardan kaynaklı olarak Devlet memurlarından bazılarına “ikramiye” adı altında yapılan ödemeler 666 sayılı KHK ile kaldırılmış olmasına rağmen, farklı düzenlemelere istinaden günümüzde bazı memurların ikramiye alması mümkün olabiliyor.

Kamuajans.com - 2011 yılı sonunda çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, kamu idarelerinde aynı hizmet sınıfında, aynı veya benzer kadrolarda bulunan personel arasında ek ödeme, ikramiye ve fazla çalışma gibi değişik adlar altında yapılmakta olan ilave ödemelerden kaynaklanan kurumlar arası ücret dengesizliğinin ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli düzenlemeler getirmişti.

Ancak, haklarında geçerli olan düzenlemelerden dolayı bazı memurların günümüzde de ikramiye alabilmesi mümkün. Kendilerine halen ikramiye ödenebilen Devlet memurları arasında; kadro karşılığı sözleşmeli olarak görev yapan memurlar, ücret ve mali haklar bakımından 657 sayılı Kanuna tabi olmayan memurlar, mahalli iadelerde görev yapan memurlar da yer alıyor.

Bu yazımızda sadece mahalli idareler personeline yapılan ikramiye ödemesinden söz edilecektir.


Büyükşehir belediyelerinde ikramiye ödemesi

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu; başarı durumlarına göre ilgili belediyenin toplam memur sayısının %10’una, Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısının 30.000 (toplu sözleşme gereği 36.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, çalıştıkları sürelerle (hastalık ve yıllık izinleri dahil) orantılı olarak, encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebileceğini hükme bağlamıştır.

Bu düzenlemeye göre, büyükşehir belediyesinde görev yapan Devlet memurlarının  %10’una, 2017 yılı için geçerli olan aylık katsayısına göre her defasında net 2.913 TL tutarında ikramiye ödenmesi mümkün olabilmektedir. Bir memurun yılda iki defa bu ikramiyeden yararlanması durumunda ise yapılacak toplam ödeme net 5.826 TL olacaktır. (%15 gelir vergisi diliminde)


Diğer belediyelerde ikramiye ödemesi

5393 sayılı Belediye Kanunu; başarı durumlarına göre ilgili belediyenin toplam memur sayısının %10’una, Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısının 20.000 (toplu sözleşme gereği 25.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, çalıştıkları sürelerle (hastalık ve yıllık izinleri dahil) orantılı olarak, encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebileceğini hükme bağlamıştır.

Bu düzenlemeye göre, büyükşehir belediyeleri dışındaki bir belediyede görev yapan Devlet memurlarının  %10’una, 2017 yılı için geçerli olan aylık katsayısına göre her defasında net 2.023 TL tutarında ikramiye ödenmesi mümkün olabilmektedir. Bir memurun yılda iki defa bu ikramiyeden yararlanması durumunda ise yapılacak toplam ödeme net 4.046 TL olacaktır. (%15 gelir vergisi diliminde)


İl özel idarelerinde ikramiye ödemesi

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu; başarı durumlarına göre ilgili il özel idaresinin toplam memur sayısının %10’una, Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısının 20.000 (toplu sözleşme gereği 25.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, çalıştıkları sürelerle (hastalık ve yıllık izinleri dahil) orantılı olarak, encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebileceğini hükme bağlamıştır.

Büyükşehir belediyelerinin olduğu yerlerde il özel idareleri kaldırıldığından, mevcut il özel idarelerinde görev yapan personelden, ilgili il özel idaresinde görev yapan Devlet memurlarının  %10’una, 2017 yılı için geçerli olan aylık katsayısına göre her defasında net 2.023 TL tutarında ikramiye ödenmesi mümkün olabilmektedir. Bir memurun yılda iki defa bu ikramiyeden yararlanması durumunda ise yapılacak toplam ödeme net 4.046 TL olacaktır. (%15 gelir vergisi diliminde)


Mahalli idarelerde ikramiye ödenecek personelin belirlenmesi

Büyükşehir belediyelerinde, belediyelerde ve il özel idarelerinde görev yapan Devlet memurlarından, ilgili kurumun toplam memur sayısının %10’u kadarına, ilgili encümen kararıyla yılda iki defa ikramiye ödenebiliyor.

Ancak, ikramiye ödenecek personelin ilgili encümen takdiriyle belirleniyor olması, bu ödemelerde kayırmacılık yapıldığı iddialarını da beraberinde getiriyor. Çünkü, ilgili mevzuatta bu ikramiyenin başarılı personele ödenmesi öngörülmüş olmakla birlikte, başarının nasıl belirleneceğine ilişkin herhangi bir düzenleme söz konusu olmadığından, ikramiyenin her defasında aynı personele ödenmesi de mümkün olabiliyor. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.