Hizmet Süresinin 1 Ay Artmasının Emeklilik Haklarına Etkisi

Hizmet Süresinin 1 Ay Artmasının Emeklilik Haklarına Etkisi

Kamuajans.com - Emekli olan Devlet memurlarının emekli aylığı hesaplanırken tam yıl ve tam ay olan hizmet süreleri, emekli ikramiyesi hesaplanırken ise sadece tam yıl olan hizmet süreleri dikkate alınmaktadır.

Kamuajans.com - 1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığı iştirakçisi olan Devlet memurlarının emeklilik hakları bakımından hizmet süresinin etkisi bu şekilde iken, işçilerin hizmet sürelerinin tamamının emeklilik haklarını etkiliyor olması, çalışanlar arasında hizmetlerin karşılığının alınması konusunda eşit olmayan bir durum yaratmaktadır.


Emekli ikramiyesi hesabında tam yıl dışındaki süreler

Devlet memurlarının emekli ikramiyesi hesaplanırken, hizmet süreleri toplamının sadece tam yıl olan kısımları göz önünde bulundurulmakta, tam yıldan fazla (ya da eksik) olan ay ve günler ise dikkate alınmamaktadır.

Bu nedenle, memurun hizmet süresinin 1 ay artması; tam yıldan 1 ay eksik hizmetin olduğu durumlarda 1 hizmet yılına karşılık gelecek tutarda emekli ikramiyesi artışı sağlarken, tam yılın tamamlanmasına katkısı olmayan durumlarda ise emekli ikramiyesi miktarını etkilememektedir.


Emekli aylığı hesabında tam yıl dışındaki süreler

Emekli olan Devlet memurlarına ödenecek emekli aylığı miktarı hesaplanırken, hizmet süreleri toplamının tam yıl ve tam ay olan kısımları göz önünde bulundurulmakta, tam aydan fazla (ya da eksik) olan günler ise dikkate alınmamaktadır.

Bu nedenle, memurun hizmet süresinin 1 ay artması, emekli aylığı miktarını da artıracaktır.


Hizmet süresinin 1 ay artmasının emeklilik haklarına etkisi

2017 yılının ilk altı ayında geçerli olan katsayılara göre yapılan hesaplamaya göre, Devlet memurlarının hizmet süresinin 1 ay artmasının emeklilik haklarına etkisinin ne kadar olduğu, bazı memurlar (ek gösterge ve makam tazminatı göstergesine göre) itibariyle aşağıda gösterilmiştir.

Emekli olmadan önce hizmet süresinin 1 ay artması, sadece tam yıldan 1 ay eksik hizmet süresine sahip olanların emekli ikramiyesini etkileyeceğinden, emekli ikramiyesine etki sadece bu yönüyle tabloda gösterilmiştir.

Ek Gösterge

Makam Tazminatı

D/K

Hizmet süresinin 1 ay artmasının emeklilik haklarına etkisi

Emekli aylığına etkisi

Emekli ikramiyesine etkisi

(tam yıldan 1 ay eksik hizmet süresi olduğunda)

Ek gösterge: 0

Makam taz.: 0

1/4

2 TL

2.198 TL

Ek gösterge: 2200

Makam taz.: 0

1/4

2 TL

2.683 TL

Ek gösterge: 3000

Makam taz.: 0

1/4

2 TL

2.760 TL

Ek gösterge: 3600

Makam taz.: 2000

1/4

3 TL

3.365 TL

Ek gösterge: 3600

Makam taz.: 3000

1/4

3 TL

3.365 TL

Ek gösterge: 6400

Makam taz.: 7000

1/4

4 TL

4.090 TL

*Memurların kıdem yılı sürelerinin 25 yıl veya daha fazla olduğu varsayılmıştır. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.