Hastalık İzni Alındığında Maaştan Kesinti Yapılamayacak Durumlar

Hastalık İzni Alındığında Maaştan Kesinti Yapılamayacak Durumlar

Kamuajans.com - Hastalıklarından dolayı haklarında düzenlenen raporlara istinaden hastalık izni kullanan memurlardan bazılarının maaşından, hastalık izinleri süresi toplamının bir takvim yılında 7 günü aşan kısımları için kesinti yapılmaktadır. Hastalık izni kullanılmasından dolayı maaştan kesinti yapılması, her durumda söz konusu olmamaktadır.

Kamuajans.com - Maaşları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre ödenen memurlar hakkında geçerli bir uygulama olan “hastalık izni nedeniyle aylıktan kesinti yapılması” kuralı, idari hizmet sözleşmesiyle çalışan bazı memurlar hakkında da sözleşmelerine bu yönde hüküm konulmak suretiyle uygulanmaktadır.

Öte yandan, farklı ücret sistemlerine göre maaşa alan Devlet memurlarının (ücret ve tazminat göstergesine göre aylık alanlar ile kadro karşılığı sözleşmeye göre aylık alanlar) maaşından ise hastalık izninden dolayı herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Bu yazımızda, 657 sayılı Kanun hükümlerine göre maaş alan Devlet memurlarının durumundan söz edilecektir.


Hastalık izni kullanmanın maaşı etkilemeyeceği haller

Hastalık izni kullanan memurların maaşından (fiilen çalışmaya bağlı olarak yapılan ödemelerden yararlanamama hali hariç); hastalığın türüne, hastalık raporunu düzenleyene ve hastalık izninin süresine göre kesinti yapılması veya yapılmaması durumu söz konusudur.


657 sayılı Kanunun konuya ilişkin hükümlerine göre, memur;

**Sağlık kurulu raporuna istinaden hastalık izni kullanıyorsa, hastalık izni süresince maaşından kesinti yapılmaz.

**Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklardan dolayı hastalık izni kullanıyorsa,  hastalık izni süresince maaşından kesinti yapılmaz.

**Tek hekim tarafından düzenlenen ve uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklara ilişkin olmayan raporlara istinaden bir takvim yılında toplam 7 günü aşmayan hastalık izni kullanıyorsa,  hastalık izni süresince maaşından kesinti yapılmaz.


Hastalık izni nedeniyle maaştan yapılan kesinti

Maaşlarının 657 sayılı Kanuna göre alan Devlet memurlarının, tek hekim tarafından düzenlenen  (uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklara ilişkin olmayan) raporlara istinaden bir takvim yılında kullandıkları hastalık izinleri toplamının 7 günü aşması durumunda, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatları %25 eksik ödenir.

Öte yandan, memurların fiilen çalışmaları karşılığında kendilerine yapılan ek ve ilave ödemeler, hastalık izni kullandıkları süreler için; memurun ücret sistemine, hastalığın türüne, hastalık raporunu düzenleyene ve hastalık izninin süresine bakılmaksızın, ödenmez. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.