Hangi Durumlarda Sözleşmeli Personel (4/B) Olarak İşe Girişte KPSS Şartı Aranmaz?

Hangi Durumlarda Sözleşmeli Personel (4/B) Olarak İşe Girişte KPSS Şartı Aranmaz?

Kamu kurum ve kuruluşlarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel alımında, KPSS puan şartı aranan durumlar olabildiği gibi KPSS puan şartı aranmayan durumlar da vardır.

KPSS puan şartı aranmadan 4/B sözleşmeli statüde işe girişlerde, adayların kurumlarca yapılacak sınavlara girmesi şartı aranırken bazen de adaylarda hiçbir sınav şartı aranmamaktadır.

Bu yazımızda, KPSS şartı aranmadan 4/B sözleşmeli personel olarak işe girmeye imkan veren hallere değineceğiz.


KPSS puanına gerek olmadan 4/B sözleşmeli personel olarak işe girilmesi

**Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarına 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.

**Yabancı uyrukluların 4/B sözleşmeli personel olarak istihdamında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.

**Yükseköğretim kurumlarının gemi adamı pozisyonlarına 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.

**Araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edilecek 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.

**Avukat (kısmi zamanlı), Diş Tabibi, Eczacı, Gemi Adamı, Havacılık Sertifikasyon Uzmanı, Havacılık Simülatör Uzmanı, Helikopter Makinisti, Kaptan, Pilot, Tabip, Uçak Kontrol ve Bakım Makinisti, Uçuş Teknisyeni, Uzman Tabip, Uzman (Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre) unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.

**Emniyet Genel Müdürlüğüne Avukat (tam zamanlı) unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı aranmıyor.  (İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre alım yapılıyor)

**Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne Mütercim-Tercüman ( İngilizce, Fransızca ve Almanca dilleri dışındaki dillerde) unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında (en çok 30 kişi), ilgili Kurum tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılıyor.

**Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne, Yeraltı Maden Uzmanı unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında, Bakanlık tarafından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılıyor.

**Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına, Eczacı unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında, ilgili Kurum tarafından kura veya yazılı ve/veya sözlü sınava yapılıyor.

**Dans Uzmanı, Deniz Trafik Başkılavuzu, Deniz Trafik Kılavuz Yardımcısı, Deniz Trafik Kılavuzu, Derici, Dispeç, Dokumacı-Öğretici, Editör, Foto Dizgi Operatörü, Fotoğrafçı, Fresk Ressamı, Hattat, Heykeltraş, Işıkçı, İşaret Dili Tercümanı, Kalemkar, Kameraman, Kostüm Kreatörü, Kostümcü, Kurşuncu, Mizanpajcı, Mücellit, Müzikçi, Nota Ressamı, Restoratör, Sedefkar, Senarist, Seramikçi, Tasarımcı, Tashihçi, Taş İşleyici, Telkari Ustası, Tonmaister, Vitray Ustası, Yapımcı, Yayın Koordinatörü, Yazma Eser Pataloji Uzmanı, Yazma Eser Uzmanı ve Yönetmen unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında, sadece mesleki uygulamalı sınav yapılıyor.

**Adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerine 4/B sözleşmeli personel alımında, Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine göre (madde 114) sınav yapılıyor.

**Danıştay Başkanlığına 4/B sözleşmeli personel alımında, Danıştay Kanunu hükümlerine göre (madde 12) sınav yapılıyor.

**Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden sözleşmeli personel alımı özel hükümlere göre yapılmaktadır. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.