Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Katılanlara Ödenecek Harcırah Miktarı

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Katılanlara Ödenecek Harcırah Miktarı

Kamuajans.com - Devlet memurlarından bazıları, kurumları tarafından açılan ve memuriyet mahallerinin dışında yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılabilmektedirler.

Kamuajans.com - Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına atılmak amacıyla memuriyet mahalli dışına çıkan Devlet memurlarına, yol ve sınav süresince geçici görevli sayılmak suretiyle Harcırah Kanunu kapsamında geçici görev harcırahı ödenmektedir.


Konuya ilişkin mevzuat

-6245 sayılı Harcırah Kanununun 18’inci maddesinde; görevlerine ait mesleki yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödeneceğine de hükmedilmiştir.

Öte yanan, Kanunun 33/d maddesinde; bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmının ayrıca ödeneceğinden söz edilmiştir.

-Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği, yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde bazı belgelerin ibrazını zorunlu tutmuş olup; görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, yurtiçi geçici görev yoluğu bildirimi ile yatacak yer için ödenen ücretlere ilişkin faturaların harcırah ödeme belgesine bağlanmasını istemiştir.

Yönetmelik ayrıca, görevine ait mesleki yeterliliklerinin tespit edilmesi veya kuramlarının gördüğü lüzum üzerine sınav için gönderilenlerin söz konusu sınava katıldığını gösteren belgenin de ödeme belgesine bağlanmasını zorunlu tutmuştur.

-5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre, ilgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde alacaklısı tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrar.


Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılanların harcırahı

Kurumları tarafından açılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılacağı yerlere, bu yerler dışından katılanlara;

-Sınavın yapıldığı yere gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ile yolda geçirdikleri günler için gündelik ödenir.

-Yol süresi hariç, sınav için memuriyet mahalli dışında geçirecekleri sürenin en çok 7 günü için gündelik ödenir.

-Sınav için memuriyet mahalli dışında geçirdikleri sürenin en çok 7 günü için, gündeliklerinin %50 fazlasına kadar olan konaklama bedelleri belge karşılığı ödenir. (gündeliğin %50 fazlasına kadar olan konaklama bedellerinin ödeneceği hususu bütçe kanunlarında yer almıştır)

-Sınava katılmak için memuriyet mahalli dışına çıkmakla birlikte sınava katılmayanlara geçici görev harcırahı ödenmez.

-Harcırah ödenebilmesi için, verecekleri harcırah beyannamesine; harcama belgeleri (bilet, ödeme belgesi, konaklama faturası gibi) ve görevlendirme yazısı ile sınava girildiğine dair belgeyi eklemeleri gerekir.

-Hak kazandıkları geçici görev harcırahını, 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde ilgili kurumlardan talep edilebilirler.


Sınava başka yerde katılacak olanlara ödenecek harcırah

Yol masrafı ve yol gündeliği: Sınavın yapılacağı yere gidiş ve dönüşte kullanılan mutat taşıtın bilet bedeli; ikametgâh-terminal, terminal-ikametgâh arası yolculuk taksi ile yapılmış ise taksi ücreti, taksi ile yapılmamış ise mutat taşıt ücreti ödenir. Ayrıca, sınavın yapılacağı yere gidiş ve dönüş yolculuğunda geçen her gün için ilgili memurun gündelik tutarı kadar gündelik ödenir.

Sınav süresince gündelik ve konaklama ücreti: Sınav süresince geçecek günler için Devlet memurlarına ödenecek gündelik ve konaklama bedeli ise şöyle (2018 yılında, ek göstergesi 3000 ve daha yukarı olanlar hariç): 

İlgili Memur

Günlük Ödeme (en çok 7 gün için)

Gündelik

Konaklama Bedeli

Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar

39,85 TL

59,78 TL

Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar

38,75 TL

58,13 TL

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.