Görev Tazminatından Yararlanması İçin Memurda Hangi Şartlar Aranıyor?

Görev Tazminatından Yararlanması İçin Memurda Hangi Şartlar Aranıyor?

KamuAjans.Com-Görevlerden dolayı bazı memurlar “görev tazminatına” hak kazanabilmekte ve haklarında geçerli olan ücret sistemine göre bu tazminatın aylık maaşlarını veya emekli maaşlarını etkilemesi söz konusu olabilmektedir.

Devlet memurlarının bu tazminata hak kazanabilmesi ise bazı şartların varlığına bağlı tutulmuştur.


Görev tazminatı

Makam tazminatı göstergesi belirlenmiş olan görevlerden, makam tazminatı göstergesi 7000’den az olanlar için görev tazminatı da belirlenmiştir.

Makam tazminatı göstergesi 7000 ve daha fazla olan görevlerde bulunan Devlet memurlar için ise “temsil tazminatı” uygulaması söz konusudur.

Memurlar hakkında geçerli olan ve makam tazminatı göstergelerine göre belirlenen görev tazminatı göstergeleri şöyle:

Makam Tazminatı Göstergesi

Görev Tazminatı Göstergesi

6.000

9.000+ makam tazminatı göstergesi

5.500 - 4.500

7.000+ makam tazminatı göstergesi

4.000 ve daha az

6.000+ makam tazminatı göstergesi


Görev tazminatından yararlanma şartları

Devlet memurlarının görev tazminatından yararlanabilmesi için aşağıdaki şartların varlığı gerekir.

-Bulunduğu görev için makam tazminatı göstergesi belirlenmiş olması.

-Görevi için belirlenen makam tazminatı göstergesinin 7000’den az olması.

-Emeklilik bakımından görev tazminatına hak kazanabilmesi için, makam tazminatı olan (7000’den az göstergeli) görevlerde en az 2 yıl süreyle görev yapmış olması.

Görev tazminatının memura etkisi

Görev tazminatı, aylık ücreti 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ödenenlerin aylık maaşını ve emekli maaşını; aylık ücretleri farklı ücret sistemine göre (ücret ve tazminat göstergesi, kadro karşılığı sözleşmeli, idari hizmet sözleşmesi gibi) ödenenlerin ise sadece emekli maaşını etkilemektedir.  Bu tazminatın emekli ikramiyesine herhangi bir etkisi ise bulunmamaktadır.

**Aylık maaşa etkisi: Aylıkları 657 sayılı Kanuna göre ödenenlerin, haklarında geçerli olan görev tazminatı göstergesinin aylık katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar maaşlarına eklenmektedir. (Bu ödemeden sadece damga vergisi kesilmekte, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlayanlar bakımından ise prime esas kazanca dahil edilmek suretiyle kesintiye de tabi tutulmaktadır)

2017 yılının ikinci altı aylık döneminde, görev tazminatı göstergesinin her “1000” puanının aylık net maaşa etkisi 102 TL olmaktadır. (Bu tutar, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlayanlar için aylık net 90 TL olmaktadır.)

**Emekli maaşına etkisi: Makam tazminatı olan görevlerde toplam en az iki yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanların emekli maaşı hesabına, bulundukları en üst göreve ait görev tazminatı göstergesi de dahil edilmektedir.

2017 yılının ikinci altı aylık döneminde, görev tazminatı göstergesinin her “1000” puanının emekli aylığına etkisi 107 TL olmaktadır. (1 Ekim 2008 tarihinden önce göreve başlayanlar için)

Bu yazıya ait tüm haklar Memurunyer 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.