Fazla Mesai Ücrete Dahil Edilebilir Mi?

Fazla Mesai Ücrete Dahil Edilebilir Mi?

Kamuajans.com - Fazla çalışma ücretini de içeren asıl ücretin asgari ücretin üzerinde olması gerekir. Fazla çalışma ücreti işçinin aldığı asgari ücretin veya buna yakın bir ücretin içinde yer aldığı kararlaştırılamaz.

Kamuajans.com - Fazla mesai ücretinin, Sözleşmede yazılı ücrete dahil olabilmesi için, öncelikle imzalanan sözleşmedeki ücretin asgari ücretten fazla olan bir ücret olması gerekmektedir.

Yüksek Mahkeme de kararlarında, fazla mesai ücretinin, ücrete dahil olup olmadığını değerlendirirken öncelikle asgari ücret kriterine baktı.

Açılan bir davada, Yargıtay 9. Hukuk Dairesince, davacının aylık brüt aldığı ücretin, asgari brüt ücretin 2,4 katı olduğuna dikkat çekilerek, iş sözleşmesinde, yıllık 270 saate kadar olan fazla mesainin ücrete dahil edilmesi gerektiği yönünde karar verdi.

Ancak burada unutulmaması gereken diğer konu, sözleşmede belirtilen, ücrete dahil olan fazla mesai süresinin yıllık 270 saatle sınırlı olduğu.

Dolayısı ile fazla mesai süresinin, 270 saatin üzerinde olması halinde, yıllık 270 saate kadar fazla mesai ücreti mahsup edilerek fark fazla mesai ücretini talep hakkı doğar.

Nitekim, buna ilişkin olarak açılan bir davada da Yargıtay 9. Hukuk Dairesince; '…İş akdi altındaki imza davacı tarafa sorularak, imzanın davacıya ait olması halinde, yıllık 270 saat, haftalık bazda yapılacak hesaplamada haftalık 5,2 saat fazla mesainin hesaplanan fazla mesai süresinden mahsup edilmesi gerektiği….' şeklinde karar verildi.

SGK Rehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.