Fazla Çalışma Karşılığında Bazı Memurlar İzin Kullanırken Bazıları İse Ücret Alıyor

Fazla Çalışma Karşılığında Bazı Memurlar İzin Kullanırken Bazıları İse Ücret Alıyor

Kamuajans.com – Günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılan Devlet memurlarından bazılarına bu fazla çalışmalar karşılığında ücret ödenirken bazılarına ise izin kullandırılıyor. Devlet memurlarının haftalık çalışma süresi (cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere) genel olarak 40 saat şeklinde belirlenmiş ve günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılmaları da bazı düzenlemelerle mümkün kılınmıştır.

Devlet memurlarına fazla çalışma yaptırıldığında, bazı çalışmalar için zorunlu olarak ücret ödenirken, ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı durumlarda izin kullandırılmaktadır. Ancak, ücret ödenmesi zorunlu olmayan fazla çalışmalardan bazıları için de ücret ödenmesi; bütçe kanunu, Cumhurbaşkanı kararları veya toplu sözleşme hükümleri gereği mümkün olabilmektedir.

Ücret ödenmesi zorunlu olan fazla çalışmalar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümlerine göre;

-Fabrika, atölye, şantiye, işletme gibi yerlerde çalışma saatleri dışında hizmetin gereği olarak işçilerle beraber çalışmaları zorunlu olan memurlara,

-Salgın hastalık ve tabii afet gibi olağanüstü hallerde, bu hallerin devamı süresince fazla çalışma yaptırılan memurlara,

yaptıkları fazla çalışma karşılığında ücret ödenmesi zorunludur.

a-Cumhurbaşkanı kararı ile fazla çalışma ücreti ödenmesi

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre, yaptırılan fazla çalışma karşılığı ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı hallerde, belirli bir sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işlerden Cumhurbaşkanınca uygun görülenlerde fazla çalışma yapan Devlet memurlarına, Cumhurbaşkanının ilgili kararı çerçevesinde bir ayda en çok 50 saate kadar ve bir yılda en çok 6 aya kadar fazla çalışma ücreti ödenebiliyor.

b-Bütçe kanunu gereği fazla çalışma ücreti ödenmesi

Fazla çalışma k-arşılığında ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı bazı hallerde, ilgili mali yıl bütçe kanununda yer verilen hükümler çerçevesinde, bu çalışmaları yapan Devlet memurlarına fazla çalışma ücreti ödenebiliyor.

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hükümlerine göre 2019 yılında fazla çalışma ücreti ödenecek olanlar. Tıklayınız…

c-Toplu sözleşme gereği fazla çalışma ücreti ödenmesi

Fazla çalışma karşılığında ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı bazı hallerde, ilgili dönem toplu sözleşmesinde yer verilen hükümler çerçevesinde, bu çalışmaları yapan Devlet memurlarına fazla çalışma ücreti ödenebiliyor.

4.Dönem Toplu Sözleşme hükümlerine göre 2019 yılında fazla çalışma ücreti ödenecek olanlar. Tıklayınız …

Fazla çalışma karşılığında izin

Günlük çalışma saatleri dışında fazla çalıştırılan Devlet memurlarına, bu çalışmalarından dolayı ücret ödenemediğinde izin kullandırılır.

657 sayılı Kanun hükümlerine göre, günlük çalışma saatleri dışında yaptırılan fazla çalışmalardan ücretle karşılanmayan sürelerin her 8 saati için bir gün hesabı ile ilgili memurlara izin kullandırılması gerekmektedir.


Memurunyeri.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.