Fazla Çalışan Memurların Bazılarına Ücret De Ödenirken, Bazılarına İse Sadece İzin Kullandırılıyor

Fazla Çalışan Memurların Bazılarına Ücret De Ödenirken, Bazılarına İse Sadece İzin Kullandırılıyor

KamuAjans.Com – Günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılan Devlet memurlarından bazılarına bu çalışmaları karşılığında ücret ödenirken, bazılarına ise izin kullandırılmaktadır.

Devlet memurlarının haftalık çalışma süresi genel olarak, cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere 40 saat şeklinde belirlenmiş olmakla birlikte, memurların günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılmasına da mevzuat ile imkan tanınmıştır.

Fazla çalışma yaptırılan memurlara, bu çalışmalardan bazıları karşılığında ücret ödenmesi zorunlu iken, ücret ödenmesi zorunlu olmayanlar karşılığında ise izin kullandırılmaktadır. Ancak, ücret ödenmesi zorunlu olmayan fazla çalışmalardan bazıları karşılığında; bütçe kanunu, Bakanlar Kurulu kararları ve toplu sözleşme hükümlerine istinaden ücret ödenmesi söz konusu olabilmektedir.

Fazla çalışma karşılığında ücret ödenmesinin zorunlu olduğu haller

657 sayılı Kanunda yer alan düzenlemeye göre;

**Fabrika, atölye, şantiye, işletme gibi yerlerde çalışma saatleri dışında hizmetin gereği olarak işçilerle beraber çalışmaları zorunlu olan memurlara, fazla çalışmaları karşılığında ücret ödenmesi zorunludur.

**Salgın hastalık ve tabii afet gibi olağanüstü hallerde, bu hallerin devamı süresince fazla çalışma yaptırılan memurlara, fazla çalışmaları karşılığında ücret ödenmesi zorunludur.

Bakanlar Kurulu kararı ile fazla çalışma ücreti ödenmesi

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre, yaptırılan fazla çalışma karşılığı ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı hallerde, fazla çalışma yaptırılan personelden bazılarına, ilgili kurumun önerisi ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla bir ayda en çok 50 saate kadar ve bir yılda en çok 6 aya kadar fazla çalışma ücreti ödenebiliyor.

Bütçe kanunu hükümlerine istinaden fazla çalışma ücreti ödenmesi

Yaptırılan fazla çalışma karşılığında memurlara ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı hallerden bazıları karşılığında ilgililere ücret ödenmesi, ilgili mali yıl merkezi yönetim bütçe kanunlarına konulan hükümlerle mümkün olabilmektedir.

Bütçe Kanunu gereği 2018 yılında fazla çalışma ücreti ödenecek olanlar için tıklayınız …

Toplu sözleşme hükümlerine istinaden fazla çalışma ücreti ödenmesi

Yaptırılan fazla çalışma karşılığında memurlara ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı hallerden bazıları karşılığında ilgililere ücret ödenmesi, ilgili dönem toplu sözleşmesine konulan hükümlerle mümkün olabilmektedir.

Toplu sözleşme gereği 2018 yılında fazla çalışma ücreti ödenecek olanlar için tıklayınız …

Fazla çalışma karşılığında izin kullandırılması

Devlet memurlarına, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalıştırıldıkları süreler için ücret ödenmeyen durumlarda, bu çalışmalarından dolayı izin kullandırılır.

657 sayılı Kanun, günlük çalışma saatleri dışında yaptırılan fazla çalışmalardan ücretle karşılanmayan sürelerin her 8 saati için bir gün hesabı ile ilgili personele izin kullandırılmasına hükmetmiştir.

Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.