Erkek Memurun Yarım Zamanlı Çalışabileceği Haller

Erkek Memurun Yarım Zamanlı Çalışabileceği Haller

KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine giren erkeklere tanınan haklar arasında, tam ücret alarak ya da yarım ücret alarak yarım zamanlı çalışma hakkı da vardır.Çocuğu olan veya evlat edinen (kendisi ve/veya eşi evlat edinen) erkek memurlar, ücretlerinde herhamgi bir kesinti olmadan veya ücretlerinin yarısı kesilmek suretiyle yarım zamanlı çalışabiliyor.

Tam ücret alarak yarım zamanlı çalışabileceği haller

Erkek memurlardan bazıları, çocuklarından dolayı belli sürelerle, tam ücret alarak günlük çalışma saatlerinin sadece yarısında çalışmayı isteyebiliyor.

**Eşi doğum yapan memurun, günlük yarım zamanlı çalışma hakkı bulunmuyor. Ücretli yarım zamanlı çalışma hakkında doğum yapan memur yararlanıyor.

**3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen erkek memur (eşiyle birlikte evlat edinen erkek memur veya kendisi tek başına evlat edinen erkek memur ya da memur olmayan eşi tek başına evlat edinen erkek memur), çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren kullanabilecekleri 8 hafta süreli mazeret izninin bitiminden başlayarak, belli bir dönem günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir.

Evlat edinme nedeniyle erkek memurun ücretli yarım zamanlı çalışabileceği süre, doğum yapan memura bu konuda tanınan süre kadardır. Doğum yapan memur, çocuğun hayatta olması şartıyla; birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışmayı isteyebilir. Öte yandan, çocuğun engelli doğmuş olması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde engellilik durumunun tespit edilmesi durumunda, ücretli yarım zamanlı çalışma süresi 12 ay olarak kullanılabilir.

Yarım ücret alarak yarım zamanlı çalışabileceği haller

Erkek memurlar, çocuklarının mecburi ilköğretim çağına başlayacakları tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, yarım ücret almak suretiyle haftalık çalışma saatlerinin sadece yarısı kadar çalışmayı isteyebiliyor.

**Eşi doğum yapan memur, babalık izni süresinin bitiminden (doğumdan sonra 10 gün süreli izin) başlayarak, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir.

**Bir çocuğu evlat edinen erkek memur (eşiyle birlikte evlat edinen erkek memur veya kendisi tek başına evlat edinen erkek memur ya da memur olmayan eşi tek başına evlat edinen erkek memur), çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren kullanabilecekleri 8 hafta süreli mazeret izninin bitiminden başlayarak, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.