Engelli Çocuklarından Dolayı Devlet Memurlarına Tanınan Haklar

Engelli Çocuklarından Dolayı Devlet Memurlarına Tanınan Haklar

KamuAjans.Com-Devlet memurlarına çocuklarından dolayı tanınan haklar, çocuğun engelli olması durumunda daha farklı olabilmektedir. Engelli çocuğu olan Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer bazı düzenlemelerde yer alan hükümlere istinaden ilave haklardan yararlanmaktadırlar.

Devlet memurlarına, engelli olan çocuklarından dolayı tanınan haklardan bazıları şöyle:

**Engelli doğan veya doğumdan sonraki 12 ay içinde engellilik durumu tespit edilen çocuğundan dolayı kadın memurun, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden başlamak üzere (isteği hâlinde ve çocuğun hayatta olması kaydıyla) 12 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısında çalışmama hakkı vardır.

**Çocuğu en az %70 oranında engelli olan (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması şartıyla) memurun, bu çocuğunun hastalığından dolayı hastalık raporuna istinaden bir yılda toptan veya bölümler hâlinde 10 gün süreyle mazeret izni kullanma hakkı vardır.

**Bakmakla yükümlü engelli çocuğu olan memurun, rotasyona (zorunlu yer değiştirmeye) tabi olması durumunda, engelli çocuğuna istinaden yer değiştirme talebi ilgili düzenlemeler dâhilinde karşılanır.

**Hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede engelli çocuğu olan memurun, bu çocuğunun memuriyet mahalli dışında resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacağını özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi hâlinde, talebi üzerine eğitim ve öğretim kuruluşunun bulunduğu il veya ilçe sınırları içinde durumuna uygun bir kadroya (kurumunda) ataması yapılır.

**Engelli çocuğu olan memurun brüt maaşından kesilecek gelir vergisi hesaplanırken, gelir vergisine esas matrahından çocuğunun engel oranına bağlı olarak belli bir tutar indirilir (engelli indirimi). Bu indirim, brüt maaştan kesilen gelir vergisi miktarını düşürdüğünden, memurun net maaşında az da olsa bir artışa sebep olur.

**Devlet memurlarına çocuklarından dolayı ödenen aile yardımı, en az %40 engelli olan çocukları için (15 Ocak 2018 tarihinden başlamak üzere) %50 artırımlı ödenecek.


memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.