Emekliler İçin Yaş Şartını Açıkta Bekleyenler İçin Memuriyete Dönebilir Mi?

Emekliler İçin Yaş Şartını Açıkta Bekleyenler İçin Memuriyete Dönebilir Mi?

Kamuajans.com - Emekli aylığına hak kazanabilmek için gerekli olan hizmet süresi şartını tamamlayıp yaş şartını tamamlamamış olan Devlet memurları, görevlerinden ayrılarak emeklilik için gerekli yaş şartını açıkta beklerken yeniden memuriyete dönmeyi de düşünebilmektedirler.

Kamuajans.com - Hizmet süresi şartını tamamlayan bazı memurlar, görevden ayrılarak yaş şartını tamamlamak amacıyla memuriyetten istifa etme yolunu seçebilmektedirler. Bu şekilde memuriyetten ayrılanlar, daha sonra yeniden memuriyete dönmeyi isteyebilmektedirler.


Devlet memuriyetinden ayrılanların yeniden memuriyete girmesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya 657 sayılı Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenlerin memurluğa atanabilmesine imkan vermektedir.

Bu itibarla, memuriyetten istifa edenler yeniden memuriyete dönmek istediklerinde;

-atanacakları sınıfta boş kadro bulunması,

-atanacakları sınıfın niteliklerini taşımaları,

-16.05.1982 tarihinden sonra memurluktan iki defadan fazla çekilmemiş olmaları (seçimler nedeniyle veya benzeri türde yasal düzenlemeler gereği olan çekilmeler ile 657 sayılı Kanuna tabi olmayan görevlerden ayrılmalar hariç)

-gerekli bekleme süresini tamamlamış olmaları,

-açıktan atama prosedürüne uyulması şartıyla, atamayı yapacak olan kurumun takdiri ile yeniden memuriyete atanabilirler.


Yaş şartını açıkta bekleyenlerin yeniden atanması

Emekli aylığı bağlanacak şekilde emekliye ayrılabilmek için gerekli bütün şartları birlikte taşımadan, memurun yaş şartını açıkta tamamlamak üzere görevinden ayrılmasının, memuriyetten çekilmeye (istifa) ilişkin hükümler kapsamında değerlendirilmesi gerekir.

Bu itibarla, emekli aylığına hak kazanabilmek için gerekli yaş şartını tamamlamak amacıyla memuriyetten istifa edenlerin yeniden memuriyete dönmesi, memuriyetten çekilmiş olan veya çekilmiş sayılanların yeniden memuriyete dönmesine ilişkin uygulama kapsamında mümkün olabilmektedir.

Bu çerçevede, emeklilik için yaş şartını memuriyet dışında tamamlamak üzere görevinden ayrılmış olanlar yeniden memuriyete dönmek isterlerse, memuriyetten ayrılanların yeniden memuriyete dönmesine ilişkin usule uygun olarak, ayrıldıkları kuruma veya başka bir kuruma bu kurumların takdiriyle atanabilirler. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.