Disiplin Cezasının Özlükten Silinmesi İçin Belli Bir Sürenin Geçmiş Olması Yeterli Değil

Disiplin Cezasının Özlükten Silinmesi İçin Belli Bir Sürenin Geçmiş Olması Yeterli Değil

KamuAjans.Com-Devlet memurları hakkında verilen ve özlük dosyalarına işlenen disiplin cezaları, bazı şartların varlığına bağlı olarak ilgili memurun özlük dosyasından silinmektedir.

Disiplin cezasının özlük dosyasından silinebilmesi için belli sürelerin geçmesi gerekmekle birlikte, bu sürelerin geçmiş olması cezasının özlükten silinmesi için tek başına yeterli olmamakta ve diğer bazı şartların da bulunması gerekmektedir.

Cezaların özlükten silinmesi için gerekli süre şartı

Verilen disiplin cezalarından;

*Uyarma ve kınama cezalarının özlük dosyasından silinebilmesi için, bu cezaların uygulanmalarından itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.

*Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının özlük dosyasından silinebilmesi için, bu cezaların uygulanmalarından itibaren en az 10 yıl geçmiş olması gerekir.

Cezaların özlükten silinmesi için gerekli diğer şartlar

Memurlar hakkında verilen ve özlük dosyasına işlenen disiplin cezalarının, özlük dosyasından silinebilmesi için, süre şartının yanı şıra;

-Memurun, disiplin cezasının silinmesi için atamaya yetkili amirine başvuruda bulunmuş olması,

-Memurun, disiplin cezası verildikten sonra geçen süre içindeki davranışlarının, disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi talebini haklı gösterecek nitelikte olması,

-Atamaya yetkili amirin, disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesini uygun görmüş olması

de gerekmektedir.

Süre şartını taşıyan memur disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesini istediğinde, atamaya yetkili amir tarafından yapılacak değerlendirmede, verilmiş olan disiplin cezasından sonra geçen süredeki memurun tutum ve davranışlarının disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi talebini haklı kılmadığına kanaat getirilmesi durumunda, memurun talebi reddedilebilecektir. Bu değerlendirme konusunda atamaya yetkili amirlere takdir hakkı tanınmıştır.

Örneğin, aldığı kınama cezasının uygulanmasından itibaren 5 yıl geçmesi üzerine atamaya yetkili amirine başvurarak disiplin cezasının özlük dosyasından çıkarılmasını isteyen memurun talebi, bu cezadan sonra iki ayrı disiplin cezası daha almış olduğu gerekçesiyle reddedilmiş ve bu işleme karşı açan davada da mahkeme yapılan işlemi hukuka aykırı görmemiştir.

Bu itibarla, disiplin cezasının özlük dosyasından silinebilmesi için belli sürelerin geçmesi gerekmekle birlikte, bu sürelerin geçmiş olması cezasının özlükten silinmesi için tek başına yeterli olmamaktadır.


Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.