Devlet Memurunun İtibar Ve Güven Duygusu Sarsılınca Ne Olur?

Devlet Memurunun İtibar Ve Güven Duygusu Sarsılınca Ne Olur?

KamuAjans.Com-Hizmet içinde veya dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunduğu değerlendirilen Devlet memurlarına bazı disiplin cezaları verilebilmektedir.

Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre hangi disiplin cezalarının verilebileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde düzenlenmiştir.

657 sayılı Kanunda, Devlet memurlarına disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında; hizmet içinde veya dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak fiilerine de yer almıştır.

Ancak, disiplin cezası gerektiren bu fiillerin soyut nitelik taşıması, amirler tarafından bu fiillere ilişkin farklı değerlendirmelerin yapılmasına ve memurlar hakkında farklı uygulamalara gidilmesine neden olabilmektedir.

**Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak fiili.

657 sayılı Kanun, “Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” fiilini işleyen memurlar hakkında KINAMA cezası verilmesini öngörmüştür.

Öte yandan, söz konusu fiili işlediği için KINAMA cezası verilen memur hakkında, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları ve başarı durumlarına göre, bir derece hafif olan UYARMA cezası uygulanabilir.

Ayrıca, bu fiil nedeniyle KINAMA cezası alan memurun, cezanın özlük dosyasından silinebilmesi için geçmesi gereken 5 yıllık süre içinde aynı fiili yeniden işlemesi durumunda, hakkında bir derece ağır olan AYLIKTAN KESME cezası şeklinde uygulama yapılır.

**Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak fiili.

657 sayılı Kanun, “Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” fiilini işleyen memur hakkında AYLIKTAN KESME cezası verilmesini öngörmüştür.

Öte yandan, söz konusu fiili işlediği için AYLIKTAN KESME cezası verilen memur hakkında, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları ve başarı durumlarına göre, bir derece hafif olan KINAMA cezası uygulanabilir.

Ayrıca, bu fiil nedeniyle AYLIKTAN KESME cezası alan memurun, cezanın özlük dosyasından silinebilmesi için geçmesi gereken 10 yıllık süre içinde aynı fiili yeniden işlemesi durumunda, hakkında bir derece ağır olan KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI cezası şeklinde uygulama yapılır.

Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.