Bütçe Kanunu'nda Memur Maaşlarına Yapılacak Düzenleme

Bütçe Kanunu'nda Memur Maaşlarına Yapılacak Düzenleme

Genel Başkanı Önder Kahveci ve Genel Başkan Yardımcıları Eskişehir şubemizin düzenlediği işyeri temsilcileri toplantısına katıldılar. Açılışını Şube Başkanı Hüseyin Kararman’ın yaptığı toplantıda Genel Başkanı Önder Kahveci kamu çalışanlarının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında  ülkenin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılardan en çok kamu çalışanlarının etkilendiğini belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci , “Ülkemizin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar en çok kamu çalışanlarını etkilemekte. Enflasyon hiç beklenmediği kadar yüksek çıktı. Kamu çalışanları 2018 yılı içinde yüzde 7,5 zam ve birinci 6 aylık enflasyon farkını aldılar. Bu rakamları değerlendirdiğimizde kamu çalışanlarının ve emeklilerin ciddi reel bir gelir kayıpları olduğu görülüyor. Bizim harcamalarımız artmış, bunun karşılığında maaşlarda bunun yarısından az bir artış olmuş. Dolayısıyla çalışanlara ek bir zam verilmesi kaçınılmazdır. Bu ek zam hem çalışan hem de emeklilerimizin bütçelerini bir miktar rahatlatacak aynı zaman çarşının, pazarın canlanmasına vesile olacak” dedi.

Eksi Çıkan Enflasyon Rakamı Çok Manidar

Kasım ayı enflasyon rakamını değerlendiren Kahveci, “Her ne kadar bu ay enflasyon 1.44 eksi çıkmış olsa da bu rakam çok manidardır. Türkiye’de 2002 yılından bugüne kadar kasım ayı enflasyon rakamlarını çıkarttırdık, ilk defa eksi enflasyon çıkıyor. Bunu çalışana, emeklilere, dar ve sabit geliri olanlara verilecek olan enflasyon farkını daha az verelim düşüncesi ile manipüle ediliyorsa büyük devletlere bu yakışmaz” diye konuştu.

Refah Payı Uygulamasına Geçilmeli

Genel Başkan Kahveci, enflasyon oranlarının 2019 yılı memur maaşlarına yansıtılması gerektiğini belirterek, “Toplu Sözleşmede alınan karar doğrultusunda 2019 yılında kamu çalışanlarına yüzde 4+5’lik ücret artışı olacak. Enflasyonun yüzde 21,62 olduğu bir ülkede çalışanları yüzde 9’a mahkûm etmek çok hakkaniyetli olmasa gerek. Devlette kendi alacaklarına yüksek oranda zam yaptı. Bir tarafta ülke yöneticilerinin maaşlarına yüzde 26 zam yaparken, memurları yüzde 9’da bırakmak doğru yaklaşım değildir. Bütçe kanununda kamu çalışanlarına verilecek ücret artışları revize edilmelidir. Hatta bundan daha ilerisi hükümet bundan sonra enflasyona göre artışa değil enflasyon artı refah payı uygulamasına geçmelidir. Bu anlamda dün de Kamu Personeli Danışma Kurulunda ek zam talebimizi Sayın Bakana ve hükümete ilettik. ” ifadesinde bulundu.

3600 Ek Gösterge İle İlgili Kanun Teklifi Kabul Edilmeli 

3600 ek gösterge vaadinin gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci “3600 ek gösterge vaadi bir an önce hayata geçmelidir. Bu konuda ciddi bir beklenti vardır.  Sadece 4 meslek grubu değil tüm memurları ve Yardımcı Hizmetler Sınıfını kapsamalıdır.  Türkiye Kamu-Sen’in mutfağında katkı sağladığı kanun teklifi şuan itibariyle Plan Bütçe Komisyonunda bekliyor. TBMM Başkanımız ve Komisyon Başkanımız bu kanunun bir an önce görüşülmesini sağlarsa kısa süre içerisinde hayata geçecektir. Partiler bu artış konusunda mutabık iken parlamentoda neden bekliyor anlamak mümkün değil.” dedi.

Sözleşmeli İstihdam Tarihin Sayfalarında Yerini Almalı

Tüm sözleşmelilerin kadroya alınması gerektiğini kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Kamuda çok farklı istihdam modelleri var.  Aynı işi yapan farklı kadrolarda bulunan, farklı mali ve sosyal haklara sahip çalışanlar var. Bu da çalışma barışını bozuyor. Bu karmaşayı ortadan kaldırmak lazım. Bunu aslında siyasi iktidar 2011 de yaptı. 2013’te yaptı. İki kere yapmış olduğu bu uygulamayı bir kez daha yapabilir. Bu mümkündür, bu arkadaşlarımız kadroya alınır. Sözleşmeli istihdam tarihin sayfalarında yer alır. Biz arzu ediyoruz ki tek istihdam modeli olsun. İş güvencesi olsun. Ondan asla vazgeçmeyiz. İş güvencemizin esnetildiği, kaldıracağı bir çalışma sistemini kabil etmemiz mümkün değildir.  Bununla beraber 150 bin yardımcı hizmetler sınıfımızdaki arkadaşlarımıza da memur kadrosu verilmelidir. 

Genel Başkanımız Önder Kahveci  toplantının ardından Türkiye Kamu-Sen Eskişehir İl temsilciliğinde basın mensupları ile bir araya gelerek onların sorularını cevaplandırdı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.