Bu Masa Arızalıdır

Bu Masa Arızalıdır

Kamuajans.com - Sadece Kamu İşveren tarafının iradesinin hakim olduğu toplu sözleşme masasıyla, kamu çalışanlarının lehine karar almanın güçlüğünü vurgulayan Genel Başkan İsmail Koncuk, ”bu masa arızalıdır” dedi.

Kamuajans.com - İsmail Koncuk, “Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’in toplu sözleşme masasında teklif verme yetkisi var. Ancak, bizim teklifler o masada görüşülmüyor. Memur-Sen toplu sözleşme sürecinde masadan kalkarsa, o zaman Türkiye Kamu-Sen in teklifleri görüşülmeye başlar. Sosyal talepler alanlardan toplandığı için benzer taleplerdir.  Memur-Sen in 730 teklifi vardı, 358 e kadar düşürüldü. Bu masada da bir arıza var. Böyle bir toplu sözleşme düzeneğinin sonuç alıcı olması imkansız. Kamu çalışanlarının beklentilerini yüzde 50 oranında bile karşılaması zor bir masa var. Daha dinamik masa lazım. Tek  taraflı bir irade hakim burada. Kanuna göre bütün yetki kamu işveren tarafında gözüküyor. Olmaz dediği anda tek yapabileceğimiz şey hakem kurulan gitmek. Orada da çoğu hükümet yanlısıdır. Türkiye Kamu-Sen’ in bütün itirazına rağmen bu kanun düzenlendi. O zaman bu kanuna itiraz etmeyenler, bugün o masada ne yapacağını şaşırıyorlar.  Ben zamanında toplu sözleşme düzeneği ile ilgili, “hükümet dikensiz gül bahçesi istiyor”  diye açıklama yapmıştım. Bu itirazı o zaman bizimle birlikte yetkili olan konfederasyon da yapmış olsaydı, o masada eli daha güçlü olarak otururdu. Bugün orada kamu işveren tarafının vicdanına kalmış bir düzenek var. Böyle olmaz, sendika olarak bizim de irademizin olması lazım. Sayın Bakan da bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. “Burası bir okulsa herkes dersini alacak” diye yetkili sendikalara söyledim. Yetkili olmak yetmiyor. Hava basanlara söyledim. “Adın mülayim sert olsan ne yazar” diye bir söz söylerler. 1 milyon üyen de olsa eğer 20 maddesi karar altına alınmış toplu sözleşmeyi uygulattıramıyorsan, bir önemin yoktur. Örneğin, 4/C’ye kadro alınmasını tarih belirlemeden yaparsanız tribünlere oynarsınız sadece. 2015 yılından beri 4/C’li kadro bekliyor. 4/B uygulaması da ayrı bir sıkıntı. 2011 yılında bütün 4/B’liler kadroya alındığı halde, 2011 yılından sonra da 4/B’li çalışan alınmaya devam edilmiş. Kanayan bir yaradır bu sistem. Memuriyetten istifa etme noktasına gelenler var. Bunların hepsi toplu sözleşme masasının konusudur. Masada talepler sadece okunuyor, ama gerekli tartışma zemini yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na da söyledim, “süpermen olsanız anlayamazsınız” dedim. Bu masa arızalı bir masadır. Yetkili konfederasyonlar da bunu kabul ediyor artık. Sendikacılık da arızalı olunca sonuç alıcı hareket etmek zor oluyor.” dedi.

<br />

<a href="http://kamuajans.com">KamuAjans.com</a> - Özel Haber 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.