Boşanmak Memurun Maaşını Nasıl Etkiliyor?

Boşanmak Memurun Maaşını Nasıl Etkiliyor?

Kamuajans.Com – Devlet memurlarının aylık net maaş miktarını eş ve çocuk durumları da etkilediğinden, boşanma halinde memurun aylık net maaş miktarı değişebilmektedir.

Eş ve çocuk durumu, memurun her ay aile yardımı ödeneğinden yararlanmasını ve hakkında uygulanan asgari geçim indirimi miktarının daha yüksek olmasını, dolayısıyla da aylık net maaşının daha fazla olması sonucunu doğurmaktadır. Ancak, bu maaş artışı boşanma halinde kısmen veya tamamen ortadan kalkabilmektedir.



Memurun eşinden dolayı maaşının artması

Devlet memuru, her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşinden (resmi nikahlı) dolayı her ay aile yardımı alabilmektedir. Ayrıca, aile yardımı ödeneği kapsamında olan ya da aile yardımı ödeneği kapsamında olmayıp emekli statüsünde olan eşinden dolayı memur hakkında daha yüksek miktarda asgari geçim indirimi uygulanmaktadır. Bu durumlar ise memurun aylık net maaşında artışa sebep olmaktadır.

2018 yılının ilk yarısında, eş durumunun memurun aylık net maaşına etkisi (eş yardım ve asgari geçim indirimi etkisi toplamı) şöyledir:
Eş Durumu

Net maaşa etkisi

Bekar

0,00 TL

Evli, eşi çalışıyor

0,00 TL

Evli, eşi emekli

30,44 TL

Evli, eşi çalışmıyor

262,09 TL

Boşanma halinde, memurun eşinden dolayı yararlanabildiği aile yardımı ve asgari geçim indiriminden yararlanamayacağından, eşinin durumuna bağlı olarak aylık net maaşında 262,09 TL azalma olması mümkündür.

Eşinden dolayı memura ödenen aile yardımı boşanması tarihini tarihi izleyen aybaşından itibaren kesilir ve aynı tarihten itibaren hakkında eşinden dolayı asgari geçim indirimi de uygulanmaz.


Memurun çocuklarından dolayı maaşının artması 

Devlet memuru, bazı şartları taşıyan çocuklarından (aile yardımına müstahak çocuklarından) dolayı her ay aile yardımı alabilmekte olup, çocukların sayısı ve yaşı ödenecek aylık aile yardımı miktarı üzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca, aile yardımı ödeneği kapsamında olan çocuklarından (eşi çalışanlar için en çok 5 çocuk, eşi çalışmayan veya eşi emekli olanlar için ise en çok 3 çocuk için) dolayı memur hakkında daha yüksek miktarda asgari geçim indirimi uygulanmaktadır. Bu durumlar, memurun aylık net maaşında artışa sebep olmaktadır.

2018 yılının ilk yarısında, çocuk durumunun memurun aylık net maaşına etkisi (çocuk yardımı ve asgari geçim indirimi etkisi toplamı) şöyledir:
Çocuk durumu

Net maaşa etkisi

Çocuk yok

0,00 TL

1 çocuk ( 72 aydan büyük)

49,97 TL

1 çocuk (72 aydan küçük)

77,11 TL

2 çocuk ( 72 aydan büyük)

99,94 TL

2 çocuk (biri 72 aydan küçük, biri büyük)

127,08 TL

2 çocuk ( 72 aydan küçük)

154,21 TL

3 çocuk ( 72 aydan büyük)

157,52 TL

3 çocuk (biri 72 aydan küçük, ikisi büyük)

184,66 TL

3 çocuk (ikisi 72 aydan küçük, biri büyük)

211,79 TL

3 çocuk ( 72 aydan küçük)

238,93 TL

*Tablo sadece 3 çocuğa göre hazırlanmış olup, çocuk sayısı daha fazla olan personel; aile yardımı ödeneği kapsamında olan çocuklarının her biri için aile yardımı alabilmekte, ayrıca eşi çalışıyor ise toplam en çok 5 çocuk için asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedir.

Boşanma halinde;

-Çocuk için asgari geçim indirimi, o çocuğun nafakasını sağlayan taraf hakkında uygulandığından, boşanma halinde çocuğun nafakasını memurun sağlamaması yönünde karar verilmiş olması durumunda, memur daha önce çocuklarından dolayı yararlandığı asgari geçim indiriminden artık yararlanamayacaktır.

-Boşanma halinde, mahkemenin çocuğu bıraktığı taraf çalışmıyorsa veya çocuk için aile yardımı almıyorsa, memur olan diğer taraf talep ederse çocuk için aile yardımı alabilir. Tarafların her ikisi de memursa ve mahkeme kararında yardımın kime hangi oranda yapılacağı belirtilmiş ise yardım buna göre yapılır, mahkeme kararında yardımın kime ödeneceği belirtilmemişse çocuğun bırakıldığı memur bu ödemeden yararlanır.

Memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.