Beraat Eden Personel Görevine İade Edilebilir Mi?

Beraat Eden Personel Görevine İade Edilebilir Mi?

Kamuajans.Com – Ohal kararı ile görevinden uzaklaştırılan personelin başvurusu sonrası mahkemenin verdiği karara ilişkin detaylar; Başvuru, 679 sayılı Kanım Hükmünde Kararname ile tesis edilen kamu görevinden çıkarılma işlemine ilişkin itiraz.

II. ÖN İNCELEME

Başvurucunun, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonıuıa yapılan başvunısu ile diğer ilgili evrak başvuru dosyasında birleştirilmiştir. Başvurunun. 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 8'iııci ve 12.07.2017 tarihli ve 30122 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 6'ncı maddesinde belirtilen ön inceleme şartlarını taşıdığı anlaşıldığından esastan nicelemesine geçilmiştir.

III. İNCELEME

A. Komisyon İncelemesine Dair Usul ve Esaslar

7075 sayılı Kanun'ım l'inci maddesinde Komisyonun, olağanüstü lıal kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere kurulduğu belirtilmiştir. Aynı Kanun'ım 2’uci maddesinde Komisyonun görevleri arasında, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğüı kesilmesi işlemlerine ilişkin başvuruların değerlendirilmesi ve karara bağlanması hükmüne. “İnceleme ve Karar” başlıklı 9'uııcu maddesinde “Komisyon incelemelerini dosya üzerinden yapar ve inceleme sonucunda başvurunun reddine veya kabulüne karar verebilir.” hükmüne yer verilmiştir. 

Diğer taraftan. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 14’üncü maddesinde: "Komisyon, incelemelerini terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kııntlnııca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşıun veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı yönünden yapar. Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri dikkate alınmaz." hükmü yer almaktadır.

B. Başvurucunun Beyanları

Başvurucu özetle. FETÖ/PDY ile irtibatı ve iltisakı olmadığını beyan etmekte ve kamu görevuıe iade edilmeyi talep etmektedir.

C. Başvuruya İlişkin Bilgi, Belge ve Tespitler 7075 sayılı Kanunun 5'inci maddesinde Komisyonun, görev alanı ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi ilgililerden talep edebileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilen bilgi ve belgelerden tespit edilen hususlara aşağıda yer verilmiştir. UYAP’tan temin edilen bilgilerde. Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17.01.2018 tarihli sayılı kararı ile başvurucu hakkında beraat kararı verildiği. Mahkeme gerekçeli kararında özetle, sanık ile ilgili dosya içerisinde yer alan tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, sanığın FETÖ/PDY örgütüne üye olduğuna veya örgüte üye olmamakla birlikte örgüte vardım ettiğine dair savunmalarının aksini kanıtlar şüpheden uzak cezalandırılmasına yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatiııe karar verildiği. Komisyon tarafından ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan yazışmalardan: başvurucu hakkında terör örgütleri ile Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatını ortaya koyan herhangi bir bilgi ve belge elde edilmediği. Tespit edilmiştir.

IV. DEĞERLENDİRME

Başvuru konusu dosya kapsamında elde edilen bilgi, belge, olgu ve tespitler birlikte değerlendirildiğinde;

Başvurucunun, terör örgütleri ile Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, ohışıuıı veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle tesis edilen kamu görevinden çıkarılma işlemine karşı yapılan kamu görevine iade talebi yerinde görülerek 7075 sayılı Kanun’un 9’uncu maddesi uyarınca başvurusunun kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

V. KARAR

1 - Başvurunun kabulüne.

2- Kararın 7075 sayılı KanunTııı 10/1 inci maddesi uyarınca Devlet Personel  Başkanlığına bildirilmesine.

3- 7075 sayılı Kanun'un 10/3 üncü maddesi uyarınca dosyanın Kuramıma devime.

4- Kararın, Kurumunca 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre başvurucuya tebliğ edilmesine. 23.05.2018 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.