Bazı Memurların 1.Derece Kadroya Atanabilmesi İçin 2/4’ü Hak Etmeleri Şart

Bazı Memurların 1.Derece Kadroya Atanabilmesi İçin 2/4’ü Hak Etmeleri Şart

Kamuajans.Com – Devlet memurlarından yükseköğrenim mezunu olanların 1.derecede kadrosu bulunan unvanlara atanması mümkün olabilmektedir.Normal koşullarda 1.derece kadroya atanabilmek için; kazanılmış hak aylığı itibariyle 2.derecenin 3.kademesinde en az bir yıl çalışılmış olması, üst derecede boş bir kadro olması ve atama yapılacak kadro için aranan şartlara sahip olunması, atama yapılacak kadronun unvanının farklı olması durumunda ilgili amirlerin atama konusunda takdirinin olması gibi hususların varlığı g

Derecesi 1 olan kadrolara atanmanın normal kuralı bu olmakla birlikte, istisnai memur kadrolarına atama yoluyla ve 68/B maddesi(torba atama) kapsamında atama yoluyla, kazanılmış hak aylığı bakımından 2/4’e yükselmeyi hak etmeden de 1.derece kadrolara atama yapılabilmektedir.

Derecesi 1 olan kadrolara atanabilmek için 2/4’e ulaşmaları gereken memurlar

Bazı memurlar, kazanılmış hak aylığı bakımından 2/4’e ilerlemeye hak kazanmadan 1.derece kadrolara atanma hakkı bulabilirken, bazı memurlar için ise bulundukları unvanda böyle bir haktan yararlanamamaktadırlar.

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait unvanlarda 1.dereceli kadrolara atanabilmek için, yükseköğrenim mezunu olunması ve kazanılmış hak aylığı bakımından 2/4’e ilerlemeye hak kazanılmış olunması gerekmektedir.

Ancak, başka hizmet sınıflarına ait 1.dereceli kadrolara atanabilmek için kazanılmış hak aylığı bakımından 2/4’e ilerlemeye hak kazanılmış olunması zorunlu değildir. Kazanılmış hak aylık seviyeleri gerilerde olsa bile Devlet memurlarının 1.derece kadroya atanmaları mümkündür.

2/4’e ulaşmadan 1.derece kadroya atanma

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki sınıfların 1.dereceli kadrolarına atanabilmek için kazanılmış hak aylığı bakımından 2/4’e ilerlemeye hak kazanılmış olunması şart değildir. Başka yollarla da 1.derece kadroya atanmak mümkün olabilmektedir.

**İstisnai kadrolara atanma yoluyla

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bazı kadrolara atanacaklar hakkında, diğer memur kadrolarına atananlar için geçerli olan sınav ve atama şartlarının yanı sıra ilerleme ve yükselemeye ilişkin düzenlemelerinin uygulanmayacağına hükmetmiştir.

Bu nedenle, istisnai memurluklar olarak adlandırılan bu görevlere atanacak olanlar, kazanılmış hak aylık seviyesi bakımından 9/1’de olsalar bile 1.dereceli bir kadroya atanabilirler. Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfında böyle kadrolar bulunmamaktadır.

**68/B kapsamında atanma yoluyla

Kurumlar, torba kadro olarak da bilinen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi hükümleri çerçevesinde, kazanılmış hak aylık seviyelerine bakmadan (yükseköğrenim görme ve hizmet süresi şartını arayarak) istedikleri kişileri 1, 2, 3 veya 4 üncü dereceli kadrolara atayabiliyorlar.

Bu nedenle, torba atanma olarak da bilinen derecelerdeki kadrolara atanabilecek olanlar, kazanılmış hak aylık seviyeleri çok gerilerde olsa bile, eğitim ve hüzmet sürelerinin uygun olması durumunda 1.dereceli bir kadroya atanabilirler. Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadroların ilk 4 derecesine ise bu şekilde atama yapılamamaktadır.

memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.