Başbakanlık İzni Gereken Atama ve Görevlendirmeler

Başbakanlık İzni Gereken Atama ve Görevlendirmeler

Kamuajans.com - Atama ve görevlendirmelerde Başbakanlıktan izin alınması hususu, 2015/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi (değişik hali) hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Kamuajans.com - Halen yürürlükte olan haliyle 2015/13 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre, atama ve görevlendirmelerin bazıları Başbakanlık izni ile gerçekleşebilirken, bazıları için ise böyle bir izne gerek bulunmamaktadır.

Atama ve görevlendirmelere ilişkin Başbakanlıktan izin alınmasına ilişkin hususları belirleyen 2015/13 sayılı Genelge; Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Yüksek mahkemeler, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli istihbarat Teşkilatı, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerinin personeli ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi personelini ve bu kurumlara diğer kurumlardan (kapsamdaki kurumlardan) yapılacak atama ve görevlendirmeleri kapsamıyor.


Kapsamdaki kurumlara yapılan atamalarda


**Açıktan atamalar:

Devlet memurluğundan ya da diğer personel kanunlarına tabi görevlerden ayrılmış olanların herhangi bir memuriyet kadrosuna atanması (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesine göre yapılacak atamalar) Başbakanlık iznine bağlıdır.


**Bakanlık merkez teşkilatlarında müstakil birim amiri ve üstü kadrolara (bakanlık özel kalem müdürlükleri ile basın ve halkla ilişkiler müşavirlikleri hariç) yapılacak atamalar:

Bakanlık merkez teşkilatlarının müşterek kararname gerektirmeyen müstakil birim amirliklerine (bakanlık özel kalem müdürlükleri ile basın ve halkla ilişkiler müşavirlikleri hariç), kurum içinden veya başka kurumlardan yapılan atamalar için Başbakanlıktan izin almak gerekiyor.


**Kurumlararası naklen atamalarda (bakanlık merkez teşkilatlarının müstakil birim amirliklerine atamalar hariç):

Bir kurumdan başka bir kuruma nakil yoluyla yapılan atamalarda ilgili memurun hizmet sınıfı değişecekse, Başbakanlıktan izin almak gerekiyor. İlgili memurun hizmet sınıfı değişmiyorsa, unvanı değişiyor olsa bile Başbakanlıktan izin alınmasına gerek bulunmuyor.


**Kurum içi atamalarda (bakanlık merkez teşkilatlarının müstakil birim amirliklerine atamalar hariç):

Kurumlara ait kadrolara aynı kurumdan yapılacak atamalarda (sınıf değişikliği olsa bile) Başbakanlıktan izin alınmasına gerek bulunmuyor.


Kapsamdaki kurumlara yapılan görevlendirmelerde


**Müşterek kararnameyle atama yapılan kadrolara görevlendirmeler:

Müşterek kararname ile atama yapılan kadrolardan boş olanlara vekalet, yürütme ve tedvir şeklinde yapılan görevlendirmelerden süresi 3 aydan fazla olanlar için ve bu süre sonunda aynı kadroya yapılacak yeni görevlendirmeler için Başbakanlıktan izin almak gerekiyor.

Bu kadrolara yapılacak görevlendirme süresinin en çok 3 ay olması durumunda, Başbakanlıktan izin alınmıyor ancak yapılan görevlendirme Başbakanlığa bildiriliyor. Bu görevlendirmeler 3 ay sonunda başka bir işleme gerek kalmadan sona eriyor. Bu sürenin sonunda aynı kadroya yeni görevlendirme yapılabilmesi için Başbakanlıktan izin almak gerekiyor.


**Müşterek kararnameyle atama yapılmayan kadrolara görevlendirmeler:

Ataması müşterek kararnameli olmayan kadrolara yapılan görevlendirmelerde Başbakanlıktan izin alınması gerekmiyor.


Yönetim ve denetim kurulu üyeliklerine atamalarda 

Kamu kurum ve kuruluşlarının (belediyeler ve il özel idareleri hariç) doğrudan ya da dolaylı olarak pay sahibi oldukları veya yönetim, denetim kurulu vb. üyeliklerine atama veya aday gösterme yetkisine sahip oldukları (yurtdışı dahil) şirket, banka, teşebbüs, teşekkül, kuruluş, bağlı ortaklık, iştirak ve işletmelerdeki kamu payına karşılık olarak;

-Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararla yapılan atamalar dışında kalan atamalarda (banka meclisi, yönetim kurulu, denetim kurulu ve tasfiye kurulu üyeliğine atamalar), atama  işlemlerini başlatmadan önce Başbakanlıktan izin alınması gerekiyor.

-Genel kurulları tarafından seçilecek üyeleri (banka meclisi, yönetim kurulu, denetim kurulu ve tasfiye kurulu üyeleri), seçilmek üzere önermeden Başbakanlıktan izin alınması gerekiyor.


Atama ve görevlendirmelerde izin ve bilgilendirme işlemleri

Yukarıda sayılan ve Başbakanlıktan izin alınması ve bilgilendirme yapılması gereken atama ve görevlendirmeler dışındaki atama ve görevlendirmeler için Başbakanlıktan izin alınması veya bilgi verilmesi gerekmiyor.

Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarının; il müdürü ve daire başkanı, eşiti ve üstü idari kadrolara ilişkin verileri (yönetim ve denetim kurulları dahil) altı aylık dönemlerde (1 Ocak-1 Temmuz tarihleri esas alınarak) Başbakanlığa göndermesi de gerekiyor.

Öte yandan, izin alma ve bilgilendirme yapma amacıyla Başbakanlığa yazılacak yazıların; düzenleyici ve denetleyici kuramlarda ilgili oldukları bakanlığa bilgi verilmek suretiyle Başkanın, diğer kuramlarda münhasıran ilgili Bakanın imzasıyla, bilgi amaçlı yazıların ise kurum ve kuruluşların üst yöneticilerinin imzasıyla gönderilmesi gerekiyor. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.