Astsubay Sınıf Okulu Sürelerinin Fiili Hizmetten Sayılma Durumu

Astsubay Sınıf Okulu Sürelerinin Fiili Hizmetten Sayılma Durumu

Kamuajans.com - Astsubay sınıf okullarında geçen öğrenim sürelerinin ilgililerin fiili hizmet süresinden sayılması, öğrenim süresinin 18 yaşından önce veya sonra olmasına göre farklı değerlendirmelere konu olabilmektedir.

Kamuajans.com - Astsubay sınıf okulunda 18 yaş sonrası geçen öğrenim süreleri ilgililerin fiili hizmet süresinden sayılırken, 18 yaş öncesi öğrenim sürelerinin SGK tarafından fiili hizmet süresi kapsamında değerlendirilmemekte ve SGK’nın bu yöndeki işlemlerine karşı açılan davalarda idari yargı yerleri tarafından verilen farklı kararlar nedeniyle, uygulamada 18 yaş öncesi sürelerin bazı kişiler için fiili hizmetten sayılması ve bazıları için ise sayılmaması gibi bir durumla karşılaşılmaktadır.


18 yaş öncesi öğrencilik süresinin fiili hizmetten sayılması

Astsubay sınıf okullarında geçen 18 yaş altı öğrenim sürelerinin fiili hizmetten sayılması için yapılan başvuruların Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından reddedilmesi üzerine açılan davalarda, idare mahkemelerince davanın kabulü yönünde kararlar da verildiği ve Danıştay’ın kararlarının da bu yönde olduğu görülmektedir. (Örnek: Danıştay 11.Dairesinin 28/3/2017 tarihli ve E:2015/6583, K:2017/3022 sayılı Kararı)

Astsubay sınıf okullarında geçen 18 yaş öncesi sürelerin fiili hizmetten sayılması gerektiği yönünde verilen yargı kararlarında özetle; Astsubay sınıf okulu öğrencilerinin iştirakçiliğini ve adlarına emekli keseneği yatırılmasını zorunlu kılan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 12, 15, 31, ek 21 ve geçici 170 inci maddeleri uyarınca, astsubay sınıf okulunu bitirerek astsubaylığa nasbedilenlerin bu okulda geçen başarılı öğrenim sürelerinin fiili hizmet süresinden sayılması için 18 yaşını bitirmiş olmaları şartının aranmaması gerektiği yönünde ifadeler yer almaktadır.


18 yaş öncesi öğrencilik süresinin fiili hizmetten sayılmaması

Astsubay sınıf okullarında geçen 18 yaş öncesi sürelerin fiili hizmetten sayılmaması gerektiği yönünde verilen yargı kararlarında ise özetle; öğrenim süresinin 18 yaşın altında geçen kısmının, 5434 sayılı Kanunun sandık iştirakçiliği için "18 yaşın bitirilmiş olması" koşulunu arayan 12/ll-j maddesi uyarınca, fiili hizmet süresinden sayılmasına olanak bulunmadığı yönünde ifadeler yer almaktadır.

Ancak, idare mahkemeleri tarafından verilen ve istinaf yoluyla Bölge İdare Mahkemelerine gidilen kararlarda, farklı bölge idare mahkemelerinin farklı kararlar verdikleri de görüldüğünden, bu kararların tek bir üst mahkemede (Danıştay’da) değerlendirilmesi ve hüküm birliği sağlanması da artık söz konusu olamadığından, uygulamada farklı durumlar görülmekte, astsubay okullarında 18 yaş öncesi geçirilen hizmet süreleri bazı kişiler için fiili hizmetten sayılırken bazıları için ise fiili hizmetten sayılmayarak mağduriyet oluşturabilmektedir. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.