Aday Memurun Kurumlararası Naklen Atanması Nasıl Olur?

Aday Memurun Kurumlararası Naklen Atanması Nasıl Olur?

KamuAjans.Com-Devlet memurlarının adaylık dönemi içinde başka kurumlara nakline 657 sayılı Kanun ile getirilen yasak, bazı halleri kapsamamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak memuriyete başlayan ve aday memur statüsünde bulunanların, asil memur olmadan önce başka kurumlara ait aynı, benzer veya farklı unvanlı kadrolara naklen atanabilmeleri bazı hallerde mümkündür.

Aday memurluk ve naklen atanma

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, aday memur statüsünde çeşitli unvanlarda göreve başlayanların en az az 1 ve en çok 2 yıl süreyle aday memur olarak istihdam edileceklerini ve adaylık süresini tamamlamayanların başka kurumlara naklinin yapılamayacağını hükme bağlamıştır.

Öte yandan, 657 sayılı Kanun ayrıca;

-Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların, açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmelerinin ve sınavı kazanmalarını şart koşmuştur.

-Devlet memurlarının, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumlarının muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya derece yükselmesi yaparak bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya naklen atanabilmesine imkan tanımıştır.

Aday memurun başka kuruma geçmesi

657 sayılı Kanunun “aday memurluk” ve “naklen atanma” ile ilgili hükümlerine bir arada bakıldığında;

*Aday memurun nakil yasağının, adaylık dönemi içinde başka bir kuruma yeniden sınava tabi tutulmadan geçişe ilişkin olduğunu,

*Memuriyete giriş sınavına yeniden katılan aday memurun, bu sınav sonucuna göre başka bir kuruma atanmasının, aday memur için naklen atama sayılmayacağını,

*Aday memurun, yeniden girdiği sınav sonucuna istinaden, kurumdan muvafakat almak suretiyle başka bir kuruma ait memuriyet kadrolarına geçilebileceğini,

*Aday memurluğun, 657 sayılı Kanun dışındaki çeşitli personel kanunlarına tabi görevlere atanmaya engel teşkil etmeyeceğini

değerlendirmekteyiz.


Memurunyeri.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.