657 Tamamen Değişiyor İşte Yeni Düzenleme

657 Tamamen Değişiyor İşte Yeni Düzenleme

KamuAjans.Com-657 Devlet Memurları Kanunu tamamen değişiyor. FETÖ operasyonları sonrasında devlet kurumlarında çalışan memurun ömür boyu güvencesi kalkıyor.

Hükümetin reform olarak nitelendirdiği yeni düzenlemeyle birlikte 657 tamamen değişiyor. Memurlar artık belli dönemlerde değerlendirmeye tabii tutulacak bu da güvencenin kalkması demek.

Yeni sistemde “emekliliğe kadar güvence” olmayacak. 5 yıl gibi sürelerle memurların “kendilerini geliştirip geliştirmediklerine” bakılacak. Terfiler de buna göre yapılacak. Ayrıca memurun performansı da değerlendirilecek. Hükümet kamu personel sisteminde yapılacak değişiklik ile kıdem tazminatında gerçekleştirilecek değişiklikleri bu yılın ilk 6 ayı içerisinde tamamlamak istiyor.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÜNDEME GELECEK

Bunun için önümüzdeki günlerde sosyal taraflarla da görüşmeler yapılacak. Gerek kamu personel sisteminde yapılacak değişiklik, gerekse de kıdem tazminatı değişikliği konusunda işçi ve memur konfederasyonları arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Kıdem tazminatı değişikliğinde daha önce üzerinde çalışılan “fon” modeli üzerinde duruluyor. Sistemin fona dönüştürülmesi öngörülüyor. Mevcut sistemde işçi bir yıllık çalışması karşılığında 30 günlük yani bir aylık ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Ancak yeni sistemde bu 30 günlük sürenin düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor.

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Buna göre işçi bir yıllık çalışması karşılığında daha az kıdem tazminatı alabilecek. Önümüzdeki günlerde konu Üçlü Danışma Kurulu’nda ele alınacak. Kamu personel sisteminde yapılacak değişiklikler konusunda da memur konfederasyonları arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada bu konuda görüş ayrılıklarını tamamen sıfırlamanın olanaklı olmadığına dikkat çekti. Görüş ayrılıkları en az indirilerek kamu personel sistemindeki değişiklik yaşama geçirilmeye çalışılacak. Bu kapsamda kamudaki terfi sisteminin de yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Yeni sistemde memurlar belli dönemlerde değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu sürenin 5 yıl olması öngörülüyor. Bu süre sonunda memurun “kendisini geliştirip geliştirmediğine” bakılacak. Değerlendirmenin sınavla mı yoksa başka bir yolla mı yapılacağı henüz net değil. Başarısız olarak değerlendirilenlerin iş güvenceleri sona erecek. Memurun terfisi de bu değerlendirmeye göre yapılacak.

PERFORMANS SİSTEMİ GELECEK

Ayrıca yeni sistemle birlikte performans sistemi de yaşama geçirilecek. Memurun çalıştığı dönem içerisindeki performansına bakılacak. Ücretlendirmenin de buna göre yapılması bekleniyor. Kamuda halen çeşitli statülerde 3 milyon 291 bin 846 personel bulunuyor. Sistemin değişmesi ile birlikte kamudaki farklı statüler de yeniden düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.