4.Dönem Toplu Sözleşme İmza Töreninde Yapılan Açıklamalar

4.Dönem Toplu Sözleşme İmza Töreninde Yapılan Açıklamalar

Kamuajans.com - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018-2019 yıllarını kapsayan, 4.Dönem Toplu Sözleşmesinin imza altına alınması esnasında önemli açıklamalarda bulundular.

Kamuajans.com - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Toplu Sözleşme süreci, “uzlaşmak emek gerektirir” noktasında,sendikacılık tarihine kayıt düşülecek bir içerikle sonuçlanmıştır. 50’si genel, 206’si hizmet kollarına ait olmak üzere 4. Dönem Toplu Sözleşmesinde yer alan toplam 256 kazanım elde edilmiştir.'' dedi.

<br />

Ali Yalçın, açıklamasının devamında ''14 Ağustos’ta Kamu İşveren Heyeti, 2018 için 3+3, 2019 için 3+3 ve iki yıllık kümülatif %12.5 olacak bir teklifle geldi. Bu teklifi müzakere edilemez bulduk ve Hükümetin Kamu İşveren Heyeti eliyle yeni bir teklif sunması gerektiğini deklare ettik. İlk teklifteki zam oranları ile imza altına alacağımız oranlar arasındaki fark, ortaya koyduğumuz kararlılığı gösterir. İki yıllık kümülatif zam oranında ilk teklifte oran %12.5 iken imza altına alacağımız kümülatif artış oranı %17.54 olmuştur. Bir başka ifadeyle siyasi irade, kamu görevlilerine iki yıl için yapılacak zam oranına ilişkin teklifini %40 artırmıştır.'' dedi.

<br />

Ali Yalçın, ''Cumhurbaşkanımızın hamlesi, toplamda 9 milyarlık bir tutarın toplu sözleşme masasına gelmesini sağladı. Kamu görevlilerinin maaşlarına yapılacak zam; 2018 yılı için %4+%3,5’tir. 2019 için ise %4+%5’tir. Helal gıda sertifikalı ürünlerin kullanılması noktasında esnek geçişe imkan verecek şekilde toplu sözleşme hükmü yer aldı. Çocuk yardımının engelli çocuklar için artırımlı ödenmesine ilişkin bir hüküm de genel toplu sözleşme metninde yer alıyor.'' dedi.<br />

<br />

Ali Yalçın, ''Eğitim kurumu bunmayan yerlerde görevli kamu görevlilerinin çocuklarının yurtlara yerleştirilmesi için öncelik sağlanacak. Masa müzakereleri yanında masa dışı diplomasinin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bir kez daha gördük. Toplu Sözleşmenin süreci, sonucu, hükümleri ve kazanımlarıyla kamu görevlilerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.'' dedi.<br />

<br />

Ali Yalçın, ''Uzlaşıyla sonuçlanmıştır. Geç saatlere kada süren ve geç saatlerde gelen bir çözüm. 730 gün yürürlükte kalacak bir toplu sözleşme. Her 2 taraf açısından da zorluklar söz konusuydu. Yoğun mesai ile uykusuz kalarak nihayetinde çözüm bulduğumuz durum. Mutabakatlara aktarılmış durumda. Sayın Bakana teşekkür ediyorum. Bizim işimizi masada kolaylaştırmıştır. Bakanımız sendika kökenli olmasaydı belki de sorun çıkabilirdi. Kabiliyeti ve birikimi derinlik ve zenginlik katmıştır. Ciddi bir oransal artış ikinci teklifte gerçekleştirilmişti. En düşük maaş 2405 TL'ydi, bu rakam 2822 TL'ye yükseltildi. Sosyal hayata ilişkin tekliflerimiz de söz konusuydu. Kamu yemekhaneleri ve toplu yemek alanlarında helal gıda şartımız vardı. Bu konudaki teklifimiz kazanıma dönüşmüştür. Çocuk yardımının engelliler için artırımı da yerini almıştır. Toplam 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisine; 2018-2019 yılında yapılacak zam oranları için toplu sözleşme görüşmelerinde gece yarısından sonra anlaşma geldi. Hükümet son teklifini 2018 yılı için ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 3.5, 2019 yılı için ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 5 olarak açıklarken; Memur-Sen bu teklifin müzakereye açık ancak imzaya kapalı olduğunu belirtti. Yapılan anlaşma ise, 3.5 +4+4+5 oranları üzerinden gerçekleşti. Memurlarla toplu sözleşme görüşmelerinin son gününde hükümetin yeni teklifini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. İlk tekliflerini 2018 yılı ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 3, 2019 yılı için de ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 3 olarak yaptıklarını belirten Sarıeroğlu, sonraki süreçte sendikalarla diyaloglarının devam ettiğini dile getirdi. Sarıeroğlu, "Bu sırada teklifimizi güncellemiştik. Ara değerlendirme sonrasında teklifimizi; 2018 yılın ilk altı ayı için yüzde 3.5 ikinci altı ayı için yüzde 3.5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 3.5, ikinci altı ayı için yüzde 3.5 şeklinde revize ettiğimizi heyetimizle paylaşmıştık" dedi. Sarıeroğlu, şöyle devam etti: "80 milyon vatandaşımızın da menfaatleri doğrultusunda son teklifimizi Kamu İşveren Heyeti olarak oluşturduk. Bu bağlamda teklifimiz; 2018'in ilk altı ayı için yüzde 3,5 ikinci altı ayı için yüzde 3.5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5 şeklinde belirlenmiştir. Az önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu teklifimizi, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanımıza illetim. Bundan sonraki aşamada kendileri değerlendirmelerini gerçekleştirecekler." dedi.

<br />

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ''Müzakerelerimizi sürdürdük. En son teklifimizi dün verdik. Kamu iş veren heyeti olarak bir teklifimiz oldu. Gece geç saatlere kadar müzakerelerimiz devam etti. Böylece 4. Dönem Toplu Sözleşmelerimizi gerçekleştirdik. 2018'in ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3.5; 2019'un ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ay içinse yüzde 5 olarak zam konusunda mutabakata varmış durumdayız. Zam konusunda mutabakata vardık. En düşük memur maaşı aile yardımı dahil 2018'in ikinci yarısında 2 bin 929 liraya yükselecek. 2019'un ikinci yarısında 3 bin 198 liraya yükselecek. Emeklilerle ilgili de artışlar söz konusu. Kümülatif zam 2018 7.6 2019 9.2 artış gerçekleşti. Kümülatif toplam artık yüzde 17.54 zam yapmış durumdayız. En düşük memur emeklisi 2018'in ilk yarısında bin 945 liraya yükselecek. Maaş artışları kamu mali dengesini gözetmeyi temel alan bir anlayışla gerçekleştirildi. En düşük 2019 memur emeklisi maaşı 2093 liraya yükselmiş durumda. İnşallah gerekli şekilde kamu çalışanları için daha olumlu adımlar atarız.'' dedi.<br />

<br />

Jülide Sarıeroğlu, ''Birçok parametreyi göz önünde bulundurduk, ekonomik dengemiz ve istikrarımız bizim için önemliydi. Hükümetimiz mali imkanlarını sonuna kadar kullanarak artış oranını güçlü bir şekilde gerçekleştirmiştir. Bu durum piyasalara da olumlu yansımıştır. Kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin isteklerini gözardı etmedik. Birçok iyileşmeyi barındırıyor. Arka planda çok ciddi bir mutfak var 776 maddeden oluşan bir teklif maddesiyle karşı karşıyaydık. 440'ı ile müzakerelerimizi gerçekleştirdik. 258 tanesi ile uzlaştık. Bu bugüne kadar ki en büyük uzlaşma rakamıdır. Öğretim yılına hazırlıkta verilen ödeneklerde ciddi artış gerçekleştirdik, yeni kurulan üniversitelere, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde çalışanlara ilave tazminat ekledik, 4C ve geçici personellere yapılan ek ödemelere ilaveler gerçekleştirdik. Engelli kardeşlerimize de destekler verdik. Kamu konutlarında engelli kamu görevlilerinin yararlanması gibi. Engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarımızın engelli çocuk yardımına önemli bir artış oldu. Kreş imkanlarının geliştirmeye çalıştık. Arazide çalışan kamu görevlilerine yönelik, vergi daireleri gibi yoğunlukta çalışan vatandaşlarımıza önemli düzenlemeler hazırladık. Bayram ve özel günlerde mesai yapan memurlarımızın mesailerini artırdık. Bunun gibi birçok kamu kuruluşlarında görev yapan kardeşlerimiz için önemli düzenlemeler söz konusu. Helal Gıda Sertifikalı ürünlerimizi ilk defa kamu kuruluşu yemekhanelerimizde özendirilmesi, kullanılması söz konusu. Hac göreviyle ilgili olarak önemli bir yüküm koyduk. İzni kalmayan izinlerini kullanmış olan kamuda çalışan hac adaylarına ek olarak 20 gün ücretsiz izin verdik. 21 gündür yürüttüğümüz müzakerelerimiz bütün 80 milyon vatandaşımıza dokunacaktır. Ak Parti olarak 15 yıllık dönemimizde birçok ilki hayata geçirdik. Toplumumuzun tüm kesimlerine dair çok önemli adımlar attık. 2023 hedeflerimize, 2071 hedeflerimize odaklanacağız. 6 aylık bir eylem planı hazırladık. Kadınlar, gençlerimiz öncelikli hedeflerimiz. Bugün hayırla sonuca ulaştırdık. Şimdi bugünden sonra da diğer toplum kesimlerimiz için kamu çalışanlarımızla yoğun çalışmayı sürdüreceğiz.'' dedi.

<br type="_moz" />

<a href="http://kamuajans.com">KamuAjans.com</a> - Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.