2020 Yılı Mart Ayı Açlık Yoksulluk Rakamları

2020 Yılı Mart Ayı Açlık Yoksulluk Rakamları

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.467,6 TL, yoksulluk sınırı ise 6.973,9 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Mart ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.467,6 TL, yoksulluk sınırı ise 6.973,9 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Mart ayında Şubat ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,31’lik bir artış yaşandı. Mart ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde yüzde 45,37 artışla sivri biber, yüzde 30,39 artışla patates, yüzde 25,59 artışla limon, yüzde 15,79 artışla sarımsak, yüzde 12,3 artışla ayva, yüzde 11,88 artışla portakal; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 18,6 azalışla yeşil soğan, yüzde 16,78 azalışla ıspanak, yüzde 14,81 azalışla domates, yüzde 10 azalışla yumurta, yüzde 8,86 azalışla kabak madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Mart ayında Şubat ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Mart ayında Şubat ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,1’lik bir artış gözlenirken; Mart ayında Şubat ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,9’luk bir artış oldu.


Ulaşım Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı

Mart ayında Şubat ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,33’lük bir düşüş olduğu belirlendi. Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 9,47 artışla vapur ücreti şehir hatları, yüzde 3,18 artışla metro ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 14,31 azalışla benzin, yüzde 9,9 azalışla mazot fiyatında düşüş gözlemlendi.

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,07’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Şubat ayına göre değişimin yüzde 7,51 artışla bilgisayar ekipmanları, yüzde 6,19 artışla sporla ilgili aletler madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,94 azalışla müzik aletleri, yüzde 0,32 azalışla sinema fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,82’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,97 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 1,52 azalışla makyaj malzemeleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.


Haberleşme ve Giyim Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Mart ayında Şubat ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,95’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 15,47 artışla PTT koli gönderme ücreti; yüzde 0,54 azalışla telefon yedek parçaları madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Mart ayında Şubat ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,62’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan yüzde 5,04 artışla elbise, yüzde 4,94 artışla kadın gömleği, yüzde 4,25 artışla çocuk ayakkabısı madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre yüzde 3,92 azalışla kadın kazağı, yüzde 3,73 azalışla bot, yüzde 3,26 azalışla kaban madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Mart ayında Şubat ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,89’luk bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 6,85 artışla ilaçlar, yüzde 3,79 artışla derece fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,27’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,93 artışla pencere(pvc), yüzde 0,14 azalışla badana ve boya malzemeleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.