2018 Yılının İlk Yarısına İlişkin Zamlı Maaş Miktarları Ne Zaman Kesinleşecek?

2018 Yılının İlk Yarısına İlişkin Zamlı Maaş Miktarları Ne Zaman Kesinleşecek?

Kamuajans.com - Devlet memurlarının 15 Ocak 2018 tarihinde ne kadar maaş alacakları henüz kesinlik kazanmadı. Bu ayın sonuna doğru belirlenecek olan “brüt asgari ücret” ve 3 Ocak 2018 tarihinde açıklanacak olan 2017 yılı Aralık ayı enflasyon rakamlarının bilinmesiyle, Devlet memurlarının 15 Ocak 2018 tarihinde alacakları zamlı net maaş miktarları da netlik kazanacak.

Kamuajans.com - 2018 yılının ilk yarısı için Devlet memurlarının aylık ücretlerine %4 oranında genel maaş zammı yapılacak, 2017 yılı ikinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon oranının %5’ten fazla çıkması durumunda aradaki fark maaş zammına eklenecek ve asgari ücretteki artıştan kaynaklı AGİ artışı net maaşlara yansıyacak.


Asgari ücret artışı memur maaşını etkileyecek

Çalışanların aylık net maaşı hesaplanırken, aylık brüt ücretlerinden kesilecek Gelir Vergisi miktarından hakkında geçerli olan asgari geçim indirimi tutarı kadar(eş ve çocuk durumlarına göre değişen tutarlarda) indirim yapılmaktadır.  Bu uygulama, memurun aylık net maaşını artırmaktadır.

Kamu çalışanları hakkında uygulanacak Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarlarının, ilgili mali yılbaşında geçerli olan brüt asgari ücrete göre belirlenmesi nedeniyle, 1 Ocak tarihinden geçerli olarak asgari ücrete yapılacak artış, Devlet memurlarının aylık net maaşında da artışa neden olur.

1 Ocak 2018’den geçerli olacak brüt asgari ücret miktarının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından bu ayın (Aralık) son haftasında belirlenmesi beklendiğinden, AGİ nedeniyle memurların 2018 yılı maaşlarında oluşacak net artış miktarı da bu ayın son haftasında belli olacaktır.


Enflasyon rakamları memur maaşını etkileyebilecek

Toplu Sözleşme hükümlerine göre; kamu görevlilerinin maaşlarına 2017 yılının ikinci yarısı için yapılan %4 oranındaki maaş zammının, 2017 yılı ikinci yarısında (1 Temmuz-31 Aralık) gerçekleşecek enflasyon artış oranının altında kalması durumunda, aradaki fark 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olarak maaşlara zam şeklinde yansıtılacak.

Buna göre, memurun Ocak ayında enflasyon farkı zammı alabilmesi için, 2017 yılı ikinci yarısına ilişkin enflasyon artış oranının %4’ten fazla olması gerekiyor.

2017 yılı ikinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamları,  3 Ocak 2018 Çarşamba günü TÜİK tarafından yapılacak açıklamalarla öğrenilecek.

Öte yandan, 2017 yılının ikinci altı aylık döneminin 5 aylık enflasyon rakamlarına bakıldığında, enflasyon farkı zammı yapılacağı kesin gibi görünürken, bu zammın %1 ila %1,5 aralığında olması bekleniyor.

BU itibarla, Devlet memurlarının 15 Ocak 2018 tarihinde alacakları zamlı net maaş miktarının kesin olarak bilinebilmesi için 3 Ocak 2018 tarihini beklemek gerekecek. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.