2018 Yılı İkinci Yarısında Denge Tazminatı Miktarı

2018 Yılı İkinci Yarısında Denge Tazminatı Miktarı

Bazı kurumlarda görevli kamu personeli, aylık maaşları dışında her ay “sosyal denge tazminatı” adı altında bir ödemeden de yararlanmakta ve bu personelin aylık gelirleri, diğer kurumlardaki emsallerine göre daha fazla olmaktadır.

Sosyal Denge Tazminatının aylık tavanı en yüksek Devlet memuru aylığı esas alınarak belirlendiğinden, aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak miktarı da artmaktadır.

Aylık katsayısı 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle %8,65 oranında artmış olduğundan, bazı kurumlardaki çalışanların yararlanabildiği sosyal denge tazminatının miktarı da arttı.


Kimlere ödeniyor?

Sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmış olan il özel idareleri ile belediyeler ve bağlı kuruluşlarının personeli (memur ve sözleşmeli) bu tazminattan yararlanabiliyor.

Tazminatın aylık tavan tutarı, 2018 yılına ilişkin belirlemeler de içeren 4.dönem toplu sözleşmede, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100’ü şeklinde belirlenmiştir.

Öte yandan, personele ödenecek tazminatın aylık miktarı; tavan tutarı geçmemek üzere, ilgili belediye veya il özel idaresi ile bu yerde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında yapılan sözleşmeyle belirleniyor.


Sosyal denge tazminatı ne kadar oldu?

2018 yılının ilk yarısında brüt “1.031,23 TL” olan Sosyal Denge Tazminatı tavan tutarı, aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak yılın ikinci yarısında brüt “1.120,43 TL”ye yükseldi.

Sosyal denge tazminatı ödemesi gelir ve damga vergisine tabi tutulduğundan, 2018 yılının ikinci yarısında ilgili personele ödenecek sosyal denge tazminatının aylık net miktarı en çok şöyle olacak:

**(gelir vergisi oranı %15 ise) "944 TL" olacak.

**(gelir vergisi oranı %20 ise) "888 TL" olacak.


Kamuda her memur bu tazminatı alamıyor

Mahalli idareler dışındaki kamu kurumlarında görev yapan kamu personeline sosyal denge tazminatı ödenmiyor.

Öte yandan, mahalli idarelerde çalışan personelin bu tazminattan yararlanabilmesi için, o mahalli idarede sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmış olması gerekiyor. Böyle bir sözleşmenin bulunmadığı mahalli idarelerde, çalışanlara tazminat ödemesi yapılmıyor.

Ancak, mahalli idarelerin bazılarında çalışanlara ödenmesi mümkün olan sosyal denge tazminatının, diğer kurumlarda aynı veya benzer unvanlarda görev yapan kamu personeline ödenmiyor olması, eşit olmayan ücret uygulaması yaratmaktadır. Bu eşitsizliğin oluşmaması için, benzer bir ödemenin diğer kurumların personeline de yapılmasının sağlanması gerekecektir. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.