Memurların Vekâlet Görevi İle İkinci Görevi Arasındaki Mali Farklılıklar

Memurların Vekâlet Görevi İle İkinci Görevi Arasındaki Mali Farklılıklar

Kamuajans.Com – Devlet memurlarına, bazı hallerde kendi kurumlarında veya başka kurumlara ikinci görev ve vekâlet gibi görevler verilebilmekte ve bu görevlerden dolayı ilgililere mali haklar kapsamında bazı ödemeler de yapılabilmektedir.

Devlet memurlarına, esas görevlerinin yanı sıra 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda ikinci görev verilmesi istisnai bazı hallerde mümkün olabilirken, bu kapsamda görevlendirilenlere ikinci görev ücreti de ödenebilmektedir.

Ancak, ikinci görev verilen Devlet memurlarına bu görev nedeniyle ücret ödenebilmesi için, ikinci görevin usulüne uygun verilmiş olması ve boş bir kadroya (bazı görevler için kadro şartı aranmıyor) ilişkin olması gerekir.

**İkinci görev aylığı: Boş bir kadroya ait görevi ikinci görev olarak yürütenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının (gösterge + ek gösterge) üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.

Öte yandan sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı görevlerinin ikinci görev olarak verildiği durumlarda, verilen ikinci göreve ilişkin kadro şartı aranmaz ve ilgili personelin almakta olduğu aylığın (gösterge + ek gösterge) üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.

**Yan ödemeler (zamlar): İkinci görev verilen Devlet memurlarına, her iki göreve ait aynı cins yan ödemelerden (zamlardan) miktarı fazla olanlar ile farklı cinsteki yan ödemeler ödenir.

**Tazminat: İkinci görev verilen Devlet memurlarına, ikinci göreve ilişkin özel hizmet tazminatı ödenmez.

**Ek ödeme: İkinci görev verilen Devlet memurlarına, ikinci göreve ilişkin ek ödeme yapılmaz.

Öte yandan, öğretmenlere ikinci görev olarak verilen okul müdürlüğü veya okul müdür yardımcılığı görevlerinin kadroya dayalı görev olmaması nedeniyle, müdür veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilen öğretmenlere, daha yüksek olarak belirlenmiş olan yan ödemeler ödenmekte olup ayrıca bir ödeme de yapılmamaktadır.

Vekalet görevi nedeniyle yapılan ödemeler

Kamu kurum kuruluşlarına ait kadrolardan boş olanlara veya çeşitli sebeplerle geçici olarak boşalmış olanlara memurlar vekâleten atanabilmekte ve vekâlet görevinden dolayı ilgililere ödeme yapılabilmektedir.

Devlet memurlarına, vekâlet görevi nedeniyle yapılabilen ödemeler; vekâletin türüne, vekâlet edilen görev ile vekâletin kurum içinden veya dışından olma durumuna göre değişebilmektedir.

1-Boş kadroya vekâlet halinde

**Vekâlet aylığı: Kurum içinden atananlara vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, vekâlet edilen kadro derecesinin 1.kademe aylığının 1/3’ü ödenir.

İlkokul öğretmenliği ile veznedarlık ve saymanlık kadrolarına kurum içinden veya kurum dışından vekâleten atananlar ile diğer kadrolara kurum dışından vekâleten atananlara, vekâlet görevine başladıkları tarihten itibaren vekâlet aylığı ödenir.

**Ek ödeme: Asıl görevlerinden dolayı yararlanabildikleri ek ödemenin vekâlet edilen kadro için geçerli olan ek ödemeden düşük olması durumunda aradaki fark ödenir.

**Zam ve tazminat: Asıl görevlerinden dolayı yararlanabildikleri zam ve tazminat miktarı toplamının, vekâlet edilen kadro için geçerli olan zam ve tazminat miktarı toplamından düşük olması durumunda arasındaki fark ödenir.

2-Dolu kadroya vekâlet halinde

**Vekâlet aylığı: Kurum içinden vekâleten atananlara, vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, vekâlet edilen kadro derecesinin 1.kademe aylığının 1/3’ü ödenir.

İlkokul öğretmenliği ile veznedarlık ve saymanlık kadrolarına kurum içinden veya kurum dışından vekâleten atananlar ile diğer kadrolara kurum dışından vekâleten atananlara, vekâlet görevine başladıkları tarihten itibaren vekâlet aylığı ödenir.

**Ek ödeme ile zam ve tazminat: Dolu kadrolara kurum içinden veya diğer kurumlardan vekâleten atanan Devlet memurlarına, ek ödeme ile zam ve tazminatlara ilişkin herhangi bir ödeme yapılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.