ZOOM Programı Tehlikeli Midir?

ZOOM Programı Tehlikeli Midir?

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İdeal Eğitim-Sen Genel Başkanı Muhammed Sefa Tetikoğlu, ZOOM Programı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Teknolojinin insanların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu, iyiye kullanımında iyi, kötüye kullanımında kötü sonuçlar doğurduğundan bahseden Başkan Tetikoğlu, ''Günümüz teknolojisi her gün yenilikler sunmaktadır. Tuşlu telefonlardan günümüzde sıkça kullanılan akıllı telefonlara kadar geçen süreçte her gün hayatımıza yeni bir program veya yazılım ile tanınmaktayız. Bu programların en başında facebook, instagram, twitter, whatsapp vb. programlar gelmektedir. Çin'in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde ortava çıkan Yeni Koronavirüs (COVID-19) küresel bir nitelik kazanmış, dünyayı tehdit ederken insanlarda teknolojik araçlar ile bir birleriyle iletişim kurmaktadırlar. Tabi olarak her ürünün bir olumlu tarafı bir de olumsuz tarafı vardır. Örneğin ateş, ısınma, enerji vb. amaçlar için kullanılır. Ancak, olumsuz kullanıldığında veya düzgün kullanılmadığında ise tehlikeli bir araçtır.'' dedi.

Sanal Programları kullananların öncelikle kendisini süzgeçten geçirmesi gerektiğini belirten Başkan Tetikoğlu, ''Günümüzdeki sanal programların hepsi de bu durumdadır. Kullanımına göre olumsuz yanları olacaktır. Bu tür programları kullananlar öncelikle şu soruyu kendisine sormalıdır. Burada paylaştığım bilgileri gerçek hayatta biriyle paylaşır mıyım sorusunu kendisine sorması gerekir. Eğer sorunun cevabı Evet ise o zaman o programda o bilgiyi paylaşabilir. Eğer sorunun cevabı Hayır ise kesinlikle paylaşmamalıdır. Bu konuda Youtube'da Backy Hikayesi filmini herkesin izlemesini tavsiye ederim.'' dedi.

Son günlerin en çok kullanılan programı olan ZOOM Programı'nı kendisinin de kullandığını ifade eden Başkan Tetikoğlu, ''Şimdi gelelim son günlerdeki popüler programımız olan ZOOM programına. Bu programın sağlayıcısı diğer programlar gibi yurt dışı kaynaklı bir program. ZOOM sitesine girdiğinizde size çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ücretsiz 40 dk. üyelik ve ücretli üyelikler seçeneği kişi istediği üyeliği seçebilmektedir. Ücretli üyelik seçtiğinde hesap numarası veya kişisel bilgileri istemektedir. Tabi olarak da hesabından ücret alınmaktadır. Ama ücretsiz üyeliği seçtiğinde ise sadece ad, soyad ve mail adresini istemektedir. Bunun dışında herhangi bir bilgi istememektedir. Yaklaşık 10 gündür kullandığım yaklaşık günlük 40 dk. yaklaşık 300 dk. kullanmış olduğum programdan herhangi bir ücret veya hesaptan ğara çekme gibi bir sorun ile karşılaşmadım. İstediğim kişilerle görüntülü görüşmemi yaptım. Güvenlik açığından söz edilmektedir.'' dedi.

Kişisel verilerin korunmasına yönelik kullanıcılara tavsiye veren Başkan Tetikoğlu, ''Güvenlik açığı sanal ortamda kullanılan her programda vardır. Önemli olan bu programı kullanmadan önce kişinin kendi güvenliğini sağlayabilmesidir. Bu yaptığında kesinlikle bir sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Aksi takdirde hırsıza kapınızı açarsanız o da gelir hırsızlık yapara döner olay. Mesela, görüntülü görüşme yapacağınız zaman evinizin içini göstermeyecek şekilde kameranızı ayarlarsanız üye olurken kişisel bilgilerinizi paylaşmasanız yada farklı girerseniz. Örneğin doğum tarihiniz 03.04.1980 ama 04.04.1980 girin böylelikle güvenliği kendiniz oluşturun. Programda görüntünün anlık olmasını kayıt edilmemesini sağlarsınız. Paylaşımlar ile ilgili ayarları yaparsanız bu durumda bu veya benzeri programların kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ama aksi takdirde her program tehlikelidir. Bugün dünyada binlerce kişinin kullandığı görüntülü görüşme yaptığı bir programı öcü gibi göstermek akla mantığa sığmıyor.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.