Yeni KHK'da Hangi Düzenlemeler Yer Alacak?

Yeni KHK'da Hangi Düzenlemeler Yer Alacak?

KamuAjans.Com-İki ayrı KHK geliyor! Şehit yakınlarına askerlik muafiyetinin kapsamı genişleyecek. "Uzman erbaşlara da zati silah edinme imkanı getiriliyor". Hükümet tarafından yeni hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile şehit yakınlarına tanınan askerlik muafiyetinin kapsamı genişletilecek. Şehit düşen kaymakam, öğretmen gibi kamu görevlilerinin çocukları ile 15 Temmuz'da göreve çağrılan ve şehit olan subay ve polislerin çocukları da muafiyet kapsamına alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında yeni KHK ile ilgili çalışmalarda değerlendirildi. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, toplantı sonrasında da, önümüzdeki günlerde hem tedbir hem de düzenleme kararnamesi olmak üzere iki ayrı KHK'nın yayınlanacağını söyledi.

Sputnik'te yer alan haber göre, Yeni KHK'lerde askerlik muafiyetine ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Askerlik Kanunu'na göre; askerlik hizmetini yerine getirmekte iken Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınamıyor, silah altındakiler istekleri halinde terhis ediliyor. 678 Sayılı KHK ile Askerlik Kanuna eklenen geçici madde ile muafiyet hakkı 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve terör eylemlerine görevi olmadığı halde mukavemet ederken şehit olanların yakınlarına da tanındı.

Edinilen bilgiye göre yeni KHK ile bu hükümde düzenleme yapılacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden kamu görevlilerinin çocukları ile 15 Temmuz darbe girişiminde göreve çağrılıp da şehit olan asker ve polislerin çocukları da askerlikten muaf olabilecek. Değişiklik ile görevi başında şehit olan kaymakam, öğretmen gibi asker olmayanların çocukları ile 15 Temmuz'da göreve çağrılan ve şehit olan subay ve polislerin çocukları da bu haktan yararlanabilecek. Örneğin 15 Temmuz şehitlerinden Astsubay Ömer Halisdemir'in oğlu da isterse askerlik yapmayabilecek.

'FARKLILIKLARIN HEPSİNİ GİDERDİK'

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde KHK ile gelecek yeni düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. 15 Temmuz gazileri ile diğer gaziler arasında şu anda hiçbir fark olmadığını kaydeden Canikli, "Sadece 15 Temmuz gazilerine bir defaya mahsus verilen bir tazminat söz konusu, geçici. O uygulandı, bitti. Onun dışındaki farklılıkların hepsini giderdik" dedi. Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bir fark sadece şehitlerin çocuklarının askerlik hizmetlerinden muaf olmasıyla ilgili konuda var. O da yükümlü olan şehitlerimizin birinci derece yakınlarına askerlik muafiyeti var ama görev olarak bu işi yapanların yani muvazzaf subay, astsubay, polis olarak yapanların şehit olmaları halinde onların birinci derece yakınlarına askerlikten muafiyet imkanı verilmiyor. Şimdi onu sağlıyoruz. KHK ile o düzenleme yapılacak. Tek fark şehit olan muvazzaf subay, astsubay, polislerin çocuklarının askerlikten muaf olmamalarına ilişkin kuralı değiştiriyoruz, onlara da o muafiyet sağlanıyor. Onunla ilgili KHK düzenlemesi önerildi."

Bakan Canikli, ayrıca uzman erbaşlara zati silah verilmesine yönelik düzenlemenin de yeni KHK'da yer alacağını belirterek, "Uzman erbaşlara da zati silah edinme imkanı getiriliyor" dedi

Kaynak : Akşam 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.