Orucun Edebleri Ve Yasakları

Orucun Edebleri Ve Yasakları

KamuAjans.Com-Oruç tutanın orucunu, günahtan uzak ve ârî tutması, Allâhu Teâla’dan korkup takva üzere olması lâzımdır. Bir kutsî hadîs-i şerifte: «Allâhu Teâlâ buyuruyor ki, bir kimse bana amelinde başkasını ortak ederse, o amel benim için olmayıp, ortak olarak tuttuğu içindir. Benim için hâlis ve sâf olan ameli kabul ederim. Ey insanoğlu, benden başkası için yaptığın ameline dikkat eyle! O amelin karşılığını vermek, kimin için yapıldıysa onun üzerinedir» buyurulmuştur.

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte: «Oruç kalkandır, sizden biriniz oruçlu ise, oruçlu olduğunu bildirmemezlik etmesin. Oruçluya bir kimse saldırsa, yahud onunla kavgaya girişse, üzerine yürüse, ben oruçluyum desin» buyuruldu. Diğer bir hadîs-i şerifte: «Bir kimse yalan konuşmayı terk etmese, o kimsenin yeme ve içmesini Allâhu Teâlâ için terk etmesine hacet yoktur» denilmiştir. Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte: «Oruç, ateşten siper ve kalkandır, fakat oruçta yırtık ve parçalanma olmadıkça» buyurduğunda, bir kimse: Ya Resûlâllah, orucu hangi şey yırtar, parçalar? diye arzetti: «Yalan ve gıybet yırtar, parçalar. Orucu kıymetsiz hâle getirirler» buyurdu.

Enes bin Mâlik (r.a.) Resûlullah (s.a.v.)’in : «Beş şey oruç ve abdeste dokunup, sevabını giderir: Yalan, nemime (söz taşıyıcılık), gıybet, şehvetle bakmak ve yalan yere yemindir» buyurduğunu bildirmiştir. Enes bin Mâlik (r.a.)’ten rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte: «Gıybetle meşgul olup, insanların etlerini yiyen kimse, hakîkatta oruçlu değildir. Ya’nî sûretâ oruçludur» buyuruldu. Huzeyfe b. Yemânî (r.a.)’den naklen bize verdiği haberinde: «Bir kimse bir kadının arkasından ve elbisesinin üstünden düşünse ve hayâl etse orucu gider» buyrulmuştur.

(Hz. Seyyid Abdulkâdir Geylani, Gunyetü’t-Tâlibin, s. 274) 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.