O, Benim Değil, Bütün Bir Milletin Malıdır

O, Benim Değil, Bütün Bir Milletin Malıdır

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.

Necip Taşkın; “Vatan topraklarının düşman işgaline uğradığı günlerde Anadolu’da bir meşale yandı. Bu meşale Anadolu’nun emperyalizme karşı duruşunu gösteriyordu. İstiklal Marşı, vatan sevgisinin, inancın eseridir. Bu nedenle böyle bir marşın hazırlanması akla gelmiş ve ordu için yazılmasına karar verilmiştir. 

500 lira ödüllü yarışma düzenlenerek Türk’ün anlı şanlı zaferini ve o ruh halini anlatacak eser arandı. 734 şiir arasından ilk 6 şiir ayrıldı. Ancak bu şiirlerde aranılan o ruh yoktu. Bunun üzerine para ödülü nedeniyle yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy’a çeşitli aracılar vasıtasıyla şiir yazdırıldı ve imzasız olarak Ordu Komutanlığı’na gönderildi. Ordu’daki seçici kurul oy birliğiyle Mehmet Akif’in şiirini birinci seçtiler. 1 Mart 1921 günü Meclis’in ikinci oturumunda ele alınan şiir okunarak büyük beğeni aldı. Ancak oylama 12 Mart 1921 günkü oturumda yapıldı. Oylamada İstiklal Marşı oy çokluğuyla kabul edildi.

İstiklâl Marşı edebi bir eserdir. Bu eserin muhtevasına karşı Türk Milletinin göstermiş olduğu saygı ve sevgi boşuna değildir. Bu eserin önemini kavrayabilmek, muhteviyatındaki güzelliği görebilmek için güzel bakmak, güzel düşünmek gerekir. İstiklâl Marşı’nın ruhumuza etki eden atmosferini anlayabilmek için Türk Milletinin emperyalizmin topyekûn güçlerine karşı nasıl bir mücadele verdiğini, dinini ve namusunu korumak için seve seve ölüme gittiğini iyi anlaması gerekir. Vatan, millet sevgisi, bağımsızlık duygusu, millet olarak var olma düşüncesi, hak, şehitlik mertebesine ulaşma isteği, din bütünlüğünün korunması duygu ve düşünceleri İstiklâl Marşı’nın muhteviyatında yatan gizli gerçeklerdir. İstiklâl Marşı, Türk Milletine tarih kavramını da gösterir. Aynı zamanda Türk Milletini tarif eder. Eserin ruhu tüm dünya devletlerini etkilemiştir. Müslüman devletler, İstiklâl Marşı’nın ruhunu içimizdeki ruhsuzlardan daha iyi kavramışlardır. Eserde; dini ve psikolojik yönü ağır basan edebi derinlikler vardır. 

Bu nedenlerle, İstiklâl Marşı’nı neden Safahat’a almadığını sordukları zaman, Mehmet Akif Ersoy şu cevabı vermiştir; “O, benim değil. Bütün bir milletin malıdır.” 

İstiklâl Marşı, ruhumuzu coşturur. Müslüman Türk Milletinin güçlü devletlere karşı verdiği var olma mücadelesi, bugünkü neslin onurlu ve gururlu bir şekilde başı dik gezmesini sağlamıştır. Bu aziz millete, Allah bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. 

Mehmet Akif Ersoy’u bu anlamlı günde rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekânı cennet, ruhu şâd olsun.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.