Medîne'de Yaşamak Ne Zaman Fayda Getirir?

Medîne'de Yaşamak Ne Zaman Fayda Getirir?

KamuAjans.Com-Ebu’d-Derdâ (r.a.) Şam’da ve Selmân-ı Fârisî (r.a.) Irak’ta sâkin olmalarıyla, Ebu’d-Derdâ (r.a.) Selmân (r.a.)’a şu mektubu göndermişti: “Emmâ ba’d; ez hamd-i Hudâ arz olunur ki Hak Celle ve Alâ sizden sonra beni mal ve evlâd ile merzûk kıldı. Ve ben Arz-ı Mukades’te (Şam’da) bulunuyorum!”

Selmân-ı Fârisî (r.a.) ona cevap yazdılar:

“Ba’de’s-selâm şu vecihle arz-ı merâm olunur ki:

Mal ve evlatça merzûk olduğunuzu yazmışsınız. Biliniz ki, hayır ve fazîlet mâl ve evlad çokluğu ile değildir. Asıl fazîlet senin yumuşak huylu olman, ilmin dahî sana faydalı olmasıdır. Arz-ı Mukaddes’te bulunduğunuzu yazmışsınız. Muhakkaktır ki, arzın hiçbir kimseye bir hüküm ve te’siri olamaz. Sen hemen Cenâb-ı Hakk’ı görür gibi âmil olarak nefsini mevtâdan addeyle, kendine vücûd verme!” (Efendimiz (s.a.v.)’in Yemen ve Şam’a duâ etmesinden ötürü Ebu’d-Derdâ (r.a.) Şam için arz-ı mukaddes demiştir.)

Hz. Selmân (r.a.):

“Kardeşim şunu kat’î olarak bilmelisin ki yerin insan üzerinde te’sir icrâ kudreti yoktur” demiştir.

Yâni Hz. Selmân (r.a.); “Eğer sen o yaşadığın yeri Resûlullah (s.a.v.) medhetti diyerek üstün tutar, bunun bilinciyle orada yaşarsan mesele yok. Yoksa durup dururken Şam’ın sana bir te’siri olmaz.” demek istenmiştir.

Medîne’de oturan da öyledir. Eğer; “Burası Resûlullah’ın (s.a.v.) hicret ettiği beldedir, kendilerinin mübârek vücutlarının bulunduğu yerdir ve burada sahabîler yaşamıştır, şu bastığım yerlere Efendimiz (s.a.v.)’in mübârek ayağı veya bir sahabînin ayağı basmış olabilir.” diyerek, o mânâda yaşarsan o zaman Medîne’den istifâde edersin.Yok eğer, kendi memleketinde yaşadığın gibi Medîne’de yaşarsan Medîne’nin sana bir te’siri olmaz.

(Ömer Muhammed Öztürk, Sohbetler 3, s.24)

12 Muharrem 1438, Mevlâna Takvimi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.