Konutta Yeni Satın Alma Modeli

Konutta Yeni Satın Alma Modeli

Kamuajans.com - Türkiye'de konut stokunun 800 binlere dayanması inşaatçıları, piyasanın canlanması için yeni formül arayışına yöneltti. 240 ay vadeli konut satışı ve indirim kampanyalarının ardından markalı konut üreticileri, bu kez satış hedeflerini yükseltmesi beklenen "önce dene sonra satın al" formülünü geliştirdi.

Kamuajans.com - Bu modelde, satın alınmak istenen ev, önce bir yıllığına kiralanarak test etme imkanı sunuluyor. Bir yılın sonunda kiracı evi beğenirse satın alıyor. Üstelik satın alma kararından sonra ödenen kira tutarı da konut bedelinden düşüyor. Emlak piyasasını canlandırması planlanan yeni satış modelini anlatan Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, modelin hem ev satın almak isteyen hem de satışları hareketlendirmek isteyen inşaat firmaları için önemli avantajları olduğunu söyledi. Kısa zamanda uygulamanın ilgi göreceği öngörüsünde bulunan Özlü, sistemin İstanbul gibi büyükşehirlerde artmaya devam eden konut stokunun azaltılmasına da katkı sağlayabileceğini savundu. Binlerce konut arasında ev seçmenin ve satın almaya karar vermenin eskisinden daha zor olduğuna işaret eden Gamze Özlü, "İnsanlar kararsızlıklarını aşmak ve doğru evi bulmak için tıpkı bir araç dener gibi almak istedikleri evleri de deneyimleme şansı arıyorlar. Geliştirilen modelle bu fırsat, ev sahibi olmak isteyenlere verilmeye başlandı. Ev satın almak isteyenler önce o evi kiralayarak bir yıl boyunca test edebilecekler. Beğendikleri takdirde de kira bedeli düşülerek evi satın alma yoluna gidebilecekler" dedi. Alıcıların bir evi belli bir süreliğine deneyebilme taleplerinin daha öncesinde de gayrimenkul ofislerine geldiğine vurgu yapan Özlü, "İstanbul ve diğer büyük şehirlerde yaklaşık 800 bine ulaşan konut stoku artmaya devam edince, geliştirilen bu model bir çözüm olarak görülmeye başlandı. Bugün bir yıllık kira şartıyla aylık bin TL'den 6 bin TL'ye kadar kira bedeli olan konutları önce kiralayarak deneyebilme ve daha sonra satın alabilme imkanı var. Bu aynı zamanda yatırımcılar için büyük bir fırsat" şeklinde konuştu. Bu modelin piyasalara da hareket getirebileceğini belirten Özlü, "Uzun zamandır satılamayan büyükşehirlerdeki konut projelerine bu modelle gün doğdu diyebilirim" yorumunu yaptı.


YABANCIDAN 4.6 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Medya takip kurumu Ajans Press, yabancılara yapılan konut satış istatistiklerini ve medya başlıklarını inceledi. Buna göre, 2017 yılında yabancıların Türkiye'den aldığı konut sayısı 22 bin 234 olurken, söz konusu dönem için 4,6 milyar dolar ödeme yapıldığı belirlendi. Böylelikle 2016 yılında 18 bin 189 olan konut satışının geçen yıl yüzde 22 artış gösterdiği tespit edildi. ITS Medya ve Ajans Press'in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre, geçen yıl gayrimenkul ve yatırım başlığı altında 63 bin 923 haber yansıması tespit edilirken, konut satışlarıyla ilgili olarak 13 bin 322 haber başlığı saptandı. Yabancıların geçen yıl aldığı 22 bin 234 konutun 8 bin 182'si İstanbul'da gerçekleşti.


GAYRİMENKULDE 'BAHAR' RÜZGARI

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, kış aylarının geride kalmasıyla birlikte emlak sektörünün hareketlenmeye başladığını söyledi. Atalay, "Türkiye'de de dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi mevsimlerin gayrimenkul satışları üzerinde olan etkisi tartışmasız bir gerçek. Aileler, hayatlarında yeni kararlar almak için kış mevsiminin geçmesini, rahatça inceleyebilmek için kış ve yağışlı mevsimlerin geçmesini bekliyorlar. Şubat sonrası piyasalar hareketleniyor ve haziran sonuna kadar yoğun bir satın alma dönemi yaşanıyor" diye konuştu. Atalay, konut satış ve kiralamada sonbahar ve kış aylarının durgun, ilkbahar ve yaz aylarında ise hareketli olduğunu vurguladı. 

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.