Kentsel Yenileme

Kentsel Yenileme

Bu konudaki davalardan birisi, İstanbul-Beyoğlu'ndaki kimi taşınmazları kapsayan Tarlabaşı Yenileme Alanına ilişkin İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararının ve ekindeki avan projenin iptali istemiyle açılmıştır.

İptal isteminde, söz konusu taşınmazların Beyoğlu Sit Alanı içerisinde kaldığı; bölgeye ilişkin koruma amaçlı bir imar planının bulunmadığı; projede kültür mirası niteliğinde olan tescilli yapıların yıkılmasının öngörüldüğü; bölgede yaşayanların bu yapıların yıkılmasıylatoplumsal ve ekonomik yönlerden olumsuz olarak etkileneceği; dava konusu kararın Koruma Yüksek Kurulu kararlarına aykırı olduğu savları öne sürmekte, kararın şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığı belirtilmektedir.

İdare 3. İdare Mahkemesi, hazırlanan bilirkişi raporunu esas alarak yaptığı değerlendirme sonucunda, E.2008/1606, K.2010/981 iptal istemini reddetmiştir. Mahkeme kararında, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Yasa ile bu Yasa'nın uygulama yönetmeliğinde yer alan kurallara değinmektedir. 

Mahkeme'ye göre, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi bölge, tescilli yapıların seyrek aralıklarının değiştirilerek %50 oranında daraltıldığı ve küçültülen alanda üç ve dört katlı yapılarak izin verildiğidir. Yine, var olan durumda donatı alanı için halkın kullanımına ayrılmış Bostan Alanının yeni projede ortadan kaldırılması, yapılaşmaya açılması, yeşil alan ve parkların projede yer almaması eleştirilmektedir.





HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.