Hastane ve AVM'lerdeki Mescidler Hali

Hastane ve AVM'lerdeki Mescidler Hali

2016 Yılının Şubat ayında yapılan bir düzenleme ile satış alanı 100 bin metrekararenin altında olan AVM’lerde en az 30 metrekare; yüzbin metrekareden büyük olanlarda ise en az 50 metrekare büyüklüğünde; içinde lavabosu olan, yeterli iklimlendirmeye ve ihtiyacı karşılaşacak diğer niteliklere sahip, kadın ve erkekler için ayrı ayrı olacak şekilde ibadet yeri oluşturulması zorunlu hale getirildi.. Maddede ayrıca, ibadet için ayrılacak yerin otopark dışında ve AVM’nin kolay ulaşılabilir bir yerinde olması da zo

İl sağlık müdürlüklerine birer genelge gönderen Sağlık Bakanlığımız da, ibadethanelerin, insanların dert ve sıkıntısını bir tarafa bırakarak huzur bulduğ azami saygıya layık kutsal mekânlar olduğun bildirerek, ibadethanelerin, ibadet için uygun alanlarda planlanması talimatı verdi. Buna göre hasta ve hasta yakınlarının ibadethanelere rahatlıkla ulaşabilmesi amacıyla, hastanelerde yönlendirme işaretlerinin ve levhalarının artırılarak vatandaşların rahatça görebileceği yerler olacağı Mevcut imkânlar dâhilinde, mümkün olduğunca yatan hasta katlarında da ibadet için yerler oluşturulacaktı. İhtiyaç halinde hasta ve refakatçilerine yönelik hizmet vermek amaçlı, ibadet için gerekli malzemeler hazır bulundurulması zorunlu hale getirilmişti.. Sağlık tesislerinde fiziki koşullar göz önünde bulundurularak ibadethanelerin uygun alanlarda konumlandırılması ayrıca İbadethanelerin imkânlar dâhilinde tuvalet ve lavabo gibi gerekli iç düzenlemeleri yapılması yasal zorunluluk haline getirilmişti.


Modern ve teknolojik binaları ile sağlık alanında birçok hastanede modern mescitler yer alırken, bazı özel Hastanestanelerde ve Avm lerde mescidin izbe ve bakımsız bir bölmede çok küçük bir yerde yasak salma babında yerler olduğunu görmekteyiz. Sağlık bakanlığı  hastane içerisindeki ibadethanelerin uygun alanlarda konumlandırılma talimatını vermesine rağmen yeteri kadar denetleme olmamasından dolayı maalesef özel hastanelerde yer alan mescitlerin  hali içler acısı durumda. Mescid olarak ayrılan yerler zemin değil bodrum katlarda bir çok yerde cenazelerin bekletildiği morgların yanında korkutucu ve ıssız yerlerde AVM lerde bodrumlarda ki otoparklarda olması dolayısıyla vatandaşlarımız, ibadetlerini korku içerisinde yapıyor. Son derece modern temiz hastanelerin  devasa AVM binalarının her yeri müthiş,pırıl pırıl  ancak namaz kılanlara reva görülen yer maalesef içler acısı ve yetersiz ..

  

Bizler 28 Şubat’ı gördük. Şimdi bakıyorum da Müslümanlar olarak en rahat dönemi yaşıyoruz. İbadethanelerimiz en güzel yerlerde olması gerekirken, depolara izbe yerlere bodrum katlara morg yanlarına adeta gizleniyor. Yetkililerimiz buna bir çözüm çare bulmalıdır. Bizler bunun hesabını veremeyiz. Şimdi okullarımıza da mescid zorunluluğu getirildi.Mescidler Allah'ın evleridir.Bu mekanlara verilen ihtimam  inancımıza da insanımıza da verilen saygıyı gösterir. Avm okul ve hastanelerdeki mescit olarak ayrılan yerler yeniden gözden geçirilmeli belli standartlar getirilmeli, buraların denetimi il ve ilçe müftülüklerimize verilmeli velhasıl hizmet veren mekanın güzelliği temizliği o mekanları kullanan binlerce insanımızın ibadetlerini en rahat ve huzurlu bir şekilde yapacak hale getirilmelidir.                 

06/12/2018

Ahmet GÖRGÜLÜ

Diyanet-Sen Mersin Şube Başkanı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.