Çocukların Yanında Dikkat Edilecek Hususlar

Çocukların Yanında Dikkat Edilecek Hususlar

Kamuajans.com – Eğitimciler olarak karşılaştığımız sorunlardan biri olan ve öğrenci velilerimizin bazıları tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan çocukların yanında öğretmeninin eleştirilmesi konusudur. Bir öğretmenin veli tarafından, öğrencinin yanında eleştirilmesinin çocuğa ne gibi zararlar vereceği üzerine dikkat çekmek istiyorum. Çocukların yanında öğretmenlerin eleştirilmesi üzerinde fazla durulmayan bir konu olsa da maalesef ailelerin sonuçlarını düşünmeden yaptığı hatalardan birisidir. Son zaman

Hepimiz biliyoruz ki öğretmenler eğitim öğretimin en önemli faktörüdür. Öğretmenin yaptığı davranışlar, dersi işleyiş yöntem ve teknikleri, mesleki yeterliliği, sorunlara veya öğrencilere yaklaşım biçimi gibi konular sınıf ortamının verimliliğinde oldukça önemlidir. Bunların yanında öğrencilerin öğretmenleri ile iyi bir iletişim içinde olmaları da öğrenmenin olabilmesi için ön koşullardan biridir. Ön koşulları oluşturduğumuz zaman iyi bir öğrenme ortamı oluşmuş olur. Öğretmenler çocukların gözünde doğru bilen, yol gösteren, hata yapmayan ve örnek alınması gereken kişi şeklinde bir konuma sahiptir. Sınıflar neredeyse öğrencilerin aileleri kadar vakit geçirdiği ortamdır ve bu ortamda öğrenciler sürekli öğretmenleriyle diyaloglar kurmak zorundadır. Öğretmen ile öğrenci arasında sevgi bağı yada iletişim olmaz ise o zaman okul sınıf veya eğitim ortamında sorunlar meydana gelir.

Ailelerin çocuklarının yanında sık sık öğretmenlerini olumsuz yönde eleştirmeleri öğrenci gözünde öğretmenin yukarıda saydığımız imajını zedeler. Eğer öğrencinin yanında öğretmenini sürekli eleştirerek değersizleştirirseniz, öğrenci öğretmenini hafife almaya başlar. Bir veli olarak öğretmeni ödev vermemekle sürekli eleştirirseniz öğrencide öğretmeninin işini yapmadığı düşüncesi hakim olabileceği için öğrenci artık öğretmeninin eksiklerini ve hatalarını aramaya ve bunları ailesine karşı kullanmaya başlar. Öğrenci kendi hatalarından veya eksikliklerinden dolayı sınıfta öğrenmeyi gerçekleştiremediği zaman bile artık bir bahanesi vardır ve bu konuda suçlu öğretmendir. Öğretmen iyi anlatamıyor, öğretmen benimle ilgilenmiyor, öğretmen ödev vermedi, öğretmen benim yaptığımı beğenmiyor gibi cümleleri sık sık duymaya başlarsınız. Bunu ailesi zaten sürekli dile getirdiği için de öğrenci kendi düşüncelerini ailesine kabul ettirmekte zorlanmaz. Öğretmen öğrencinin gözünde yukarıdaki saydığımız saygınlığını kaybettiği noktada etkili öğrenmeden bahsetmek mümkün değildir. Çünkü insanlar değer verdikleri kişilerin sözlerini daha dikkatli ve canı gönülden dinlerler. Bunu herkes günlük hayatta görebilir. Sevdiğiniz insanların söyledikleri sizde daha uzun süreli etki yaratırken sevmediğiniz veya anlaşamadığımız insanların söyledikleri şeyleri ciddiye almaz, hafife alır bazen de doğru bile olsa söylediklerini inanmazsınız. Bu aynen çocuklar için de böyledir. Özellikle eleştirel düşünme becerileri gelişmediği için ailelerine inanmak onlar için öncelik teşkil eder.

Bunlardan bahsederken öğretmenin hatalarından hiç konuşmayın, her söylediğini doğru kabul edin, ona eksik veya yanlışlarından bahsetmeyin demiyoruz. Hata yapmak insana mahsustur ve öğretmenlerde her insan gibi hatalar yapabilirler. Öğretmenin mesleki bilgileri çerçevesinde yaptıklarını siz hata yapıyor olarak algılayabilirsiniz. Eğer aileler öğretmenin yanlış yaptığını düşünüyorsalar öğretmen ile birebir konuşarak anlamlandırmaya çalışmalıdırlar. İşte öğretmenlerimizin sık sık okula gelin irtibat halinde olalım diye üzerinde önemle durmasının sebebi budur. Öğretmenlerle ilgili konularda mutlaka fikir alışverişini kendisiyle birebir yapmalısınız. Bunu komşunuzun yanında, çocuğunuzun yanında veya eş dost yanında yapmanız ne öğretmene ne de size bir katkı sağlar. Bir davranışın ne için yapıldığını direkt o kişiye sormak yerine başkalarının yanında bunu kendi anladığınız biçimde yorumlamanız çocuğunuzun okul hayatında büyük sorunlara yol açabilir.

Bu sadece okul hayatında değil günlük hayatta da böyledir. Çocukların yanında konuşmalarımıza ve davranışlarımıza her zaman dikkat etmek zorundayız. Onlar büyüklerinin davranışlarını taklit ederek ve örnek alarak öğrenirler. Dedikodu yapan ailenin çocuğunun ileride de çok dedikodu yapması, babası sürekli argo kelimeler kullanan bir çocuğun ileride argo konuşması ya da kitap okuyan ailede büyüyen bir çocuğun ileride bol kitap okuması şaşılacak bir durum değildir.

Eğitimciler olarak öğrenci velilerimizden yukarıda bahsettiğimiz konular üzerine çok dikkatli olmalarını istirham ediyoruz. Öğrenci velisi olarak mutlaka okul ve öğretmenler ile diyalog içerisinde olunmalı, asla çocukların yanında öğretmenleri eleştirilmemeli ve çocuklarımızın durumu ile yakından ilgilenmeliyiz. Vatanına, milletine faydalı, imanlı, ahlaklı bir nesil yetiştirilmesi temennisiyle…


25/12/2019 – Mümin ÜNLÜKAÇAR – Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.