Katkı Payları Ne Zaman Kaldırılacak?

Katkı Payları Ne Zaman Kaldırılacak?

2/939 Esas Nolu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Bektaş tarafından TBMM'ne sunulmuştur.

Kanun Teklifinin Madde Gerekçelerinde ''yapılan düzenleme ile yurttaşların sağlığa erişim hakkının ücretsiz olarak sağlanması için ilaçlar, protez ve sair sağlık harcamaları kapsamında ödedikleri katkı paylarının kaldırılması amaçlanmıştır. Halihazırda emekliler dahil olmak üzere hastane muayene bedeli, ilaç katkı bedeli gibi çeşitli adlar altında yurttaşlardan kesintiler yapılmakta yahut katkı payı adı altında eczaneler aracılığı ile ödemeler tahsil edilmektedir. Oysa sağlık hakkı yaşam hakkının önemli bir parçası ve en temel haklardandır. Kullanılacak ilaçların ekonomik bir külfet haline getirilmesi aynı zamanda sağlık hakkına erişimi de kısıtlar niteliktedir. Bu nedenle sağlık için ödenen katkı paylarının tümden kaldırılması sosyal devlet ilkesinin gereklerindendir. Bu bahisle 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun üçüncü bölümünün adı ''Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları'' olarak değiştirilmiş; 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (26) numaralı bendi, 68 ile 69'uncu maddeleri, 98'inci maddesinin ikinci fıkrası ve ek 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmıştır. Böylelikle bu kanun kapsamında sayılan yükümlülerden sağlık harcamaları için öngörülen katkı payı ödentisi kaldırılmış olup sağlık hizmetleri için öngörülen hizmetlerin ücretsiz olması amaçlanmıştır.'' denilmiştir.<br />

<br />

<a href="http://kamuajans.net/images/dosyalarim/12_EKIM_KATKI_PAYI.pdf"><strong> KANUN TEKLİFİ</strong></a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.