Helal Sertifikası Nedir? Hangi Ürünlerde Helal Sertifikası Gerekli?

Helal Sertifikası Nedir? Hangi Ürünlerde Helal Sertifikası Gerekli?

Kamuajans.Com – Helal kelimesi arapça kökenli olup Halal kelimesinden gelmektedir. İslam dininde insanlara bazı ürünler Allah tarafından yasaklanmış ve tüketilmesi günah olarak işlenmektedir.

Allah tarafından insanoğluna gönderilen son din olan Müslümanlık dininde insanoğluna diğer dinlerde serbest olan ama İslamiyeti seçtiği takdirde yemesi içmesi uygulaması haram olan bir takım kurallar,yiyecek ve içecekler vardır. Allah tarafından Müslümanlığı seçen ve o dine mensup yaşamayı tercih eden insanlara haram kıldığı şeylere örnek vermek gerekirse içki ve domuz eti katti suretle müslümanlara yasaklanmıştır. Diğer dinlerde bu kısıtlamalar olmazken Müslümanlar başta bu mamüller olmak üzere haram olan birşeyi tükettiklerinde yada yaptıklarında büyük günah işlemiş olmaktadırlar. Günümüzde teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle dinimizce yasak olan gıda ve araçları direkt olarak tüketmesekte kullandığımız bir çok materyal ve yiyeceğin içerisinde bulunabiliyor.

Buna çözüm olarak Türk gıda kodeksinin ve dünyada buna benzer kuruluşların belirlediği ve yasalarla uyulması zorunlu olan gıdalarda helaldir bandrolünün bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bir çok gıda ve diğer materyallerin yurtdışı kaynaklı olmasınında verdiği etkiyle Müslüman toplumlar tükettikleri gıdaların helallik belgesini sorgulayarak tüketmeye başladı.

Helal Sertifikası İçin Aranan Asgari Şartlar

- Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,

- Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması, - İyi üretim uygulamaları(GMP), iyi hijyen uygulamaları(GHP) ve Haccp şartlarını sağlamalıdır. helal gıda,helal gıda belgesi,helal gıda nedir?,helal sertifikası,helal sertifikası nedir,helal belgesi nasıl alınır - Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde yer alan bütün unsurlarda, gerekse ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerinde İslami kriterlere, insani gereklere, sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe uygun vasıfları taşımasıHelal belgesinin tüm dünyada geçerli olması çok önemlidir. MALEZYA JAKIM tarafından akredite olan kuruluşlarından alınan helal belgeleri tüm dünyada geçerlidir. KAS Sertifikasyon, MALEZYA Helal Belgelendirme Kuruluşu "JAKIM" tarafından akredite edilmiş ve yapmaktadır. Bu belgeler JAKIM tarafından da onaylı ve tüm dünyada geçerli olan Helal BELGESİ ‘dir.

HELAL Belgesi (Sertifikası) Yararları Nelerdir?

- Helal Sertifikalama, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar,

- HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir,

- Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar,

- Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.