Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her Türk gencinin hem onur ve gururla gerçekleştirmek istediği hem de vatandaşlık görevi olan askerlik görevi ile ilgili olarak belli şartların yerine gelmiş olması gerekmektedir. Bu şartların yerine gelmemiş olması durumunda istekli olmuş olsalar dahi askerlik görevini yerine getirmelerine izin verilmez. Bazıları da kendilerinde bildikleri ya da uygun görmedikleri bazı fiziksel yetersizliklerinden muafiyet için kendisi başvurmaktadır.
20 yaşını doldurmuş her sağlıklı Türk gencinin yerine getirmesi zorunlu olan askerlik görevi bazı durumlarda muafiyete uğrayabiliyor. Muafiyet koşullarını karşılamayan gençlerin askerlik görevini yerine getirmesi zorunludur. Her Türk gencinin büyük bir gururla yerine getirdiği askerlik görevi bazı koşullarda zorunlu olmaktan çıkıyor.
Askerlik görevini yerine getirecek gençlerin en önemli koşulu sağlıklı olmalarıdır. Aksi durumda sağlıkta herhangi bir sorunu olmadığı halde herhangi bir sebepten askerliğini ertelememiş her 20 yaşında bireye gönderilen celp'te belirtilen tarihlerde birliklerine teslim olması gerekmektedir.
Askerlik görevi eğitim ve diğer koşullara göre kısa ve uzun dönem olmak üzere 2 kademeleri olarak yerine getirilmektedir. Askerlik celp'in gelmesiyle sürecin başlamasından sonra askerlik bürolarına başvuru yapan adayların sağlıklarında askerliği elverişsiz durumu olmadıkca muyeneden geçerli belgeyi alarak askerlik görevini yerine getireceği birlikleri teslim olurlar.
ASKERLİK İÇİN BOYA GÖRE STANDART AĞIRLIK ÇİZELGESİ
A32F01- Boya göre standart ağırlık çizelgesindeki ağırlıkların alt sınırından 10 kg. (dalıil)'a kadar eksiklik
A33F01- Boya göre standart ağırlık çizelgesindeki üst sınırdan 30 kg. (dahil) fazlalığı |
Askerliğe elverişli olmayanlar; hastalık ve arızaları, hastalık ve arızalar listesinin B ve D dilimlerine girenlerdir. İşte bu listedeki B ve D dilimlerine giren hastalıklara sahip yükümlüler askere alınmazlar. Yani yalnızca B ve D dilimine giren hastalıklar askerlikten muafiyet kapsamındadır. (Göz Hastalıkları,Sinir Hastalıkları,Ruh Sağlığı ve Hastalıkları,Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları, Plastik ve Rekonstrüktif Şirürji, Ağız, Çene, Yüz, Boyun ve Diş Hastalıkları, Deri Hastalıkları, İç Hastalıkları, Sindirim Sistemi Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Ürogenital Organ Hastalıkları, Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları, Cerrahi Hastalıkları)
SAHTE ÇÜRÜK RAPORU ALDIĞI ANLAŞILANIN ALACAĞI CEZA NEDİR?
Evrakta sahtecilik yaparak çürük olmadığı halde kendini çürük raporu almış gibi gösterenlerle ilgili olarak başta evrakta sahtecilik suçu olmak üzere TCK’nın 304. maddesi gereğince yasal işlemler uygulanır. Evrakta sahtecilik suçu için TCK’da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bununla birlikte gerek görülmesi halinde 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’na göre idari para cezası yaptırımı da uygulanabilir.
Merhaba benim ayaklarım düz taban sıkıntı olurmu