Üç Yıllık Promosyon Peşin İlk Ödeme Yıl Sonunda

Üç Yıllık Promosyon Peşin İlk Ödeme Yıl Sonunda

KamuAjans.Com-11 milyon emekli dört gözle promosyon müjdesi beklerken, Çalışma Bakanı Müezzinoğlu'nun yaptığı "Biz sadece aracıyız" açıklaması kafaları karıştırmıştı ancak görüşmelerde sona gelindi. Promosyonda emekli aylığı belirleyici olacak, 3 yıllık promosyon toplu ödenecek. İşte ayrıntılar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar promosyon verilmesi için yürütülen görüşmelerde sona gelindi. Tarafların vardığı anlaşmaya göre, verilecek promosyonda emeklilerin aylık miktarları belirleyici olacak, 3 yıllık promosyonlar toplu olarak ödenecek, ilk ödemeler bu yıllın sonunda yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun "Biz sadece aracıyız" açıklaması sonrası emeklilerin promosyonla ilgili kafası karışmıştı. Ancak süreçteki tıkanıklıklar çözülyor. İşte altı soruda yaklaşık 11 milyon emeklinin dört gözle beklediği promosyonun ayrıntıları...

1. Maaş nasıl ödeniyor?

Emekli aylıkları önemli ölçüde kamu bankaları tarafından ödeniyor. Bunun yanında PTT ile de emekli aylıklarının ödenmesi söz konusu. Kamu bankalarının ve PTT'nin payı toplamda yüzde 90 civarında. SGK 2015'te toplam 138.8 milyar TL emekli aylığı ödemiş. Ancak promosyon ödemesinde bireysel olarak ödenen emekli aylıkları baz alınarak bir rakam belirlenecek. Bu nedenle promosyonda yüksek rakamlara ulaşılması kolay değil.

3. Kamu bankaları neden daha avantajlı hale geldi?

Promosyon konusunda özel bankalarla yürütülen süreç tıkanınca gözler kamu bankalarına çevrildi. Özel bankaların emeklilere ulaşmasındaki güçlükler göz önüne alınarak daha fazla il ve ilçede şubesi bulunan kamu bankaları promosyon konusunda inisiyatif alma noktasına geldiler. Diğer yandan özellikle kamu bankalarının daha fazla sayıda emekliye maaş ödüyor olması kamu bankalarını avantajlı duruma getiriyor.

4. 13'üncü maaş demek mümkün mü?

Emeklilere promosyon ödenmesi konusunda geçtiğimiz dönemde 13. maaş tarzında yaklaşımlar söz konusu olmuştu. Ancak ne yazık ki, promosyon ödemesinde bu miktara ulaşılması mümkün değil. Üç yıllığına toplam 450 ila 900 lira arasında değişen miktarlarda banka promosyon verileceği öğrenildi.

5. Karı var mı?

Bankaların emeklilere promosyon vermesinin arkasında emeklilerin açtıracakları hesapla birlikte promosyon ödeyen banka üzerinden bankacılık işlemleri yapması beklentisi yatıyor. Ancak emekliler maaşını pek bekletmiyor.

6. Rakam farklı mı?

Emekli aylığı yüksek olan emekliye yüksek, düşük olan emekliye düşük promosyon ödenmesi yönünde bir düzenleme hayata geçirilebilir. Aylığını yattığı gün çekmeyen ve aylığı daha çok bankada kalan emeklinin de alacağı promosyon miktarı artabilir.

Okan Güray Bülbül



Akşam 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.