İkinci Eşi Bırakan İlk Maaşını Alır

İkinci Eşi Bırakan İlk Maaşını Alır

KamuAjans.Com-Eşten bağlanan maaşlar bilinenin aksine hem erkek hem de kadın için geçerli. Üstelik ikinci evlilik yapanlar da bu parayı almaya devam ediyor. Tek şart ikinci eşlerinden ayrılmak

Faruk Erdem

Sosyal güvenlik sistemimiz sigortalılar kadar vefat ettiklerinde geride kalan yakınlarını da koruyor. Sigortalı vefat ettiğinde eşi ile birlikte çocukları da belli şartlarda maaş alabiliyor. Eşlere bağlanan maaşta bir gelir olması engel teşkil etmiyor. Yani eşi ölen bir kadın ya da erkek emekli veya çalışıyor da olsa dul maaşı alabiliyor.

ERKEKLER DE ALABİLİYOR

Dul maaşı bilinenin aksine sadece kadınlara değil eşi ölen erkeklere de bağlanıyor. Bunun için ölüm tarihinde medeni kanuna göre evli olmak yeterli. Maaşın devam etmesi için de ikinci bir evlilik olmaması gerekiyor. İkinci evlilik yapıldığında ilk eşten alınan dul maaşı (ölüm aylığı) kesiliyor.

Ancak hak ortadan kalkmıyor. Çünkü, eğer dul eş daha sonra evlendiği kişiden boşanır veya dul kalırsa ilk eşinden dolayı yeniden dul aylığı alabiliyor. Bunun için müracaat etmesi yeterli oluyor. Bekar olduğunu ispatlayan belgeler ile eski maaşın bağlanmasını da talep edebilir. İkinci eş de vefat etmişse yeni bir ölüm maaşı hak etme durumu ortaya çıkıyor. Buna göre hem ilk eşin hem de ikinci eşin maaşını alma imkanı bulunmuyor. Bu durumda hangi maaş daha fazla ise onu tercih etme hakkı var.

2008'deki reformdan sonra özellikle çift maaş alma durumları kısıtlandı. Ancak bu tarihten önceki vefatlarda farklı kurumlar olmak şartıyla hem anneden hem babadan maaş alma imkanları da bulunuyor. 2008 sonrasında yapılan ödemelerde, anne ve babadan ayrı ayrı maaş hakkı kazanana, yüksek olan aylık tam, düşük olan yarım ödeniyor.

Birden çok çocuğundan aylık hakkı kazanan anne-babaya ise yüksek maaş tam, düşük olan ise yarım ödeniyor. Hem eşinden dul hem de yetim maaşı kazanan birini tercih ediyor.



Sabah 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.