Emekliye Promosyon Ne Zaman Netleşecek?

Emekliye Promosyon Ne Zaman Netleşecek?

Kamuajans.com - 11 milyon emeklinin merakla ve heyecanla beklediği banka promosyonunda sona yaklaşıldı.

Kamuajans.com - Promosyonun emeklinin aylığına göre 3 yıl için 450 - 900 TL arası değişmesi bekleniyor. Maaşını hemen çekmeyen daha çok kazanacak.

Emeklilere promosyon verilmesi uzun süredir gündemde. Bu konuda çok sayıda haber ve yorum yapıldı. Nitekim Çalışma Bakanlığı da promosyon konusunda 'Ne yapabiliriz?'i hep gündeminde tuttu. En son olarak Süleyman Soylu, Çalışma Bakanlığı döneminde SGK bürokratlarına bu konuda özel banka temsilcileriyle görüşme talimatı da verdi.

SGK yetkilileri ve bankaların temsilcileri en az üç - dört görüşme yaptı. Bu görüşmeler hem Ankara'da hem de özel bankaların ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleşti. Tam sona yaklaşılıyordu ki, 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşti.

Çalışma Bakanlığı'na şimdi Mehmet Müezzinoğlu geldi. Bakanın bayram mesajlarında ve görüşme trafiğinde satır aralarında emekliye promosyon konusuna değindiği görülüyor.

Muhtemeldir ki, bayram sonrası SGK yetkilileriyle özel bankaların temsilcileri tekrar bir araya gelecekler ve promosyon konusunda sona ulaşacaklar. Bu yeni bakanının da arzusu.


BANKALAR YÜKSEK PROMOSYON ÖDEMEKTEN ÇEKİNİYOR

Memur, işçi, esnaf emeklisi yaklaşık 11 milyon emekli işte bu promosyonu bekliyor. Bankaların promosyona sıcak bakmasının arkasında elbette 11 milyon emeklinin aylıklarının banka hesaplarında görünmesi ve bu yolla bankacılık işlemlerinin artması var. Ancak emeklilerin çoğu zaman aylıklarını hiç bekletmeden çekmeleri nedeniyle bankalar yüksek miktarlarda promosyon ödemekten çekiniyor. Diğer yandan emeklilerin kredi kullanması veya "eksi bakiye" olarak ifade edilen avans para kullanmaları karşılığında bankaların promosyonda rakamın artacağı konuşuluyordu.


KORUYUCU DÜZENLEME

Bankaların kendi kârlılıklarını düşünerek promosyonda rakam belirlemesi son derece normal. Ancak emeklilere yönelik olarak yürütülecek bankacılık işlemleri ile ilgili protokollerin hassasiyetle hazırlanması ve emeklileri koruyucu düzenlemeleri içermesi çok önemli. Aksi taktirde emekliler bankalarla imzaladıkları sözleşmeler sonrasında mağdur olan taraf haline gelebilirler.


450 - 900 TL ARASI PEŞİN ÖDEME OLACAK

Çalışma Bakanlığı ve bankaların çalışmaları sonrası promosyonda ortaya farklı formüller çıktı. Belirlenen formülle promosyon konusunda farklı uygulamaların hayata geçebileceğine işaret ediyor. Hazırlanan formüllere göre promosyon konusunda tek bir rakam olmaması söz konusu olabilir. Emekli aylığı yüksek olan emekliye yüksek, düşük olan emekliye düşük promosyon ödenmesi yönünde bir düzenleme hayata geçirilebilir. Diğer yandan emekli aylığını yattığı gün çekmeyen ve aylığı daha çok bankada kalan emeklinin de alacağı promosyon miktarının artması söz konusu olabilir. Dolayısıyla bütün emekliler için sabit bir promosyon rakamından bahsedilemeyebilir. Promosyon için belirlenen rakamın ise 3 yıllık olması ve emekliye peşin olarak ödenmesi planlanıyor.


650 TL ALT LİMİT GÜNDEMDE

Promosyon miktarının 450 TL ila 900 TL arasında olması bekleniyor. Alt limit için 650 TL gündemde. Bu rakamlar hem aylık miktarına, hem de aylığın bankada kalma süresine göre değişebilir. Aylık miktarı skalasının ise 500 TL ila 1.000 TL arası, 1.000 TL ila 2.000 TL arası ve 2.000 TL üstü olarak belirlenmesi bekleniyor.

Promosyon miktarı maaşın bankada kalma süresine göre de artabilir. Bankadan yattığı gün aylığını çekmeyen emekliye daha yüksek promosyon ödenebilir. Diğer yandan bankaların bu konuda yeni bazı enstrümanlar kullanarak emeklilerin nakit ihtiyacının karşılanmasını sağlamaları ve promosyonun daha yüksek olmasını sağlaması bekleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.