Emeklilere 4 Bin Lira İkramiye Kimler Nasıl Alacak?

Emeklilere 4 Bin Lira İkramiye Kimler Nasıl Alacak?

KamuAjans.Com-30 yıldan fazla çalışan memur emeklilerinin uzun süredir beklediği yasa sonunda çıkıyor. Şartları taşıyanlara fazladan ikramiye ödenecek. Peki bu ikramiyeler nasıl hesaplanacak ve kimler alacak? Binlerce emekli memurun gözü şu anda Meclis'te. Anayasa Mahkemesi bir karar vermiş ve 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerinin bu yılları için de ikramiye almalarının önünü açmıştı.

MAHKEME HAKSIZLIĞI ORTADAN KALDIRDI

Çünkü memurlar kaç yıl çalışırlarsa çalışsınlar ikramiyeleri 30 yıl üzerinden hesaplanıyordu. Yüksek mahkeme bu haksızlığı ortadan kaldırmıştı. Ancak bunun için bir yasa gerekiyordu.

TORBA YASA İLE ÇIKACAK

Hükümet de haksızlığın giderilmesi için tasarıyı hazırlayıp Meclis'e göndermişti. Tasarı için 'yılbaşından sonra çıkar' yorumları yapılırken bir sürpriz yaşandı ve önümüzdeki günlerde çıkacak Torba yasanın içine konulmasına karar verildi.

4 BİN LİRA GELECEK!

Böylece 400 bin civarında memur emeklisi yıllık 4 bin lirayı bulan paralarına kavuşacak.

Tasarıdan yola çıkarak şartlarını paylaşalım...

KİMLER ALACAK?

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstehak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler bu haktan yararlanacak.

NASIL HESAPLANACAK?

Her emekli için hesap ayrı olacak. Çünkü herkesin maaş, derece, kıdem ve 30 yıldan fazla çalıştığı süreler farklı olacak. Hesap yapılırken yukarıda söylediğimiz tüm parametreler dikkate alınacak.

10 YIL İÇİN 40 BİN LİRA ALACAK

30 yılı aşan her hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki maaşları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar esas alınarak hesaplama yapılacak. İkramiye tutarı, en yüksek derece ve maaştan emekli olan bir memur için yıllık 4 bin lirayı bulacak. Söz konusu memurun 40 yıl çalıştığı düşünülürse 10 yıl için alacağı para 40 bin lira olacak.

ÖDEME HEMEN Mİ OLACAK?

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvurmak şartıyla, 7.500 liralık kısmı başvuru tarihinden sonraki 3 ay içinde ödenecek. Kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.

BAŞVURU VE DAVA AÇILMIŞSA...

Daha önce paranın ödenmesi için SGK'ya başvurmuş olanlar eğer dava açmamışlar ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihte başvuru yapmış sayılacak ve 3 ay sonra ödemelerini alabilecek. Daha önce başvurup dava açanlar için ikinci bir başvuru aranmayacak.

Dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek faiz ile birlikte kanun çıktıktan sonra 3 ay içinde ödenecek. Açılan davalar da yasa ile birlikte düşecek ve yargılama giderleri idare üzerine bırakılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.