Emekli Olamayanın SGK'daki Parası İade Edilecek

Emekli Olamayanın SGK'daki Parası İade Edilecek

Kamuajans.com - Emeklilik yaşı dolmasına rağmen, primlerini tamamlayamadığı için bu hakka kavuşamayanlar, biriken parasını alacak. Bunun için belirli gün sayısında prim ödemesi ve belirli yaş şartlarını sağlaması gerekiyor.

Kamuajans.com - Çalışanların emekli olup, emekli aylığına hak kazanabilmeleri için prim gün sayısı ile yaş sınırı şartını yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının verdiği bilgiye göre, emeklilik şartlarının tamamını yerine getiremeyenler, prim olarak ödediği parasını alabilecek. Çalışma imkanı bulamayan, yaşı veya sağlığı çalışmaya uygun olmayanlar prim gününü dolduramıyor. Sabah'ın haberine göre, bu şekilde emeklilik şartını tamamlayamayan milyonlarca vatandaşa primleri toplu olarak ödendiğini hatırlatan yetkililer, memurlarda ise ödemenin kesenek iadesi şeklinde olduğunu ifade ediyor.


ÖLENLERİN HAKKI DA VAR

Toplu para almak için 2 şart gerekiyor. Bunlardan ilki çalışıyor ya da kendi işini yapıyor olmamak. İkincisi ise, erkekler için en az 25, kadınlar için 20 yıl şartını tamamlamış olmak. Bu durumda olan hak sahiplerinin kanuni mirasçıları da dul veya yetim maaşı bağlanmamış olması şartıyla aynı haktan yararlanabiliyor. SGK bu işlemi kendiliğinden yapmadığı için dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Kurum, gerekli şartları taşıyanlara ödeme yapıyor. 

Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.